Horizont: Málem jsme turné odpískali, teď si ho užíváme, říká frontman modern-rockových lázeňských šviháků

Kapela Horizont/foto: Mike Pasta/poskytnuto kapelou Horizont

Kapela Horizont vyjíždí v současné době z rodných Luhačovic do moravských klubů se svou Jarní tour 2023. Spolu s nimi se představí kapely Kosmopol a The Dees Four. Podrobnosti turné přiblížil v rozhovoru frontman Horizontu, textař a producent Honza Černocký.

Honzo, jak se daří kapele? Jste na turné, tedy předpokládám, že dobře?
Daří se jí skvěle, hrajeme o sto šest, jak se říká. Koncerty si užíváme a baví nás to. Sem tam je to trochu dřina, ale pokud můžu mluvit i za kluky od nás z kapely, jsme spokojení.

Pociťujete ještě stále dopady nepříznivé doby, kterou máme za sebou?
Rozhodně ano. Mám pocit, že se situace pro kapely našeho formátu dostala do nějakého vzduchoprázdna. Chtěl bych tímto apelovat na fandy jakékoli živé hudby, ať chodí na koncerty.

Jaký je život na turné s The Dees Four a Kosmopolem? Probíhají párty po každé zastávce v klubech?
Abych řekl pravdu, zatím jsme nikterak velké párty neměli. Jsou to fajn kluci, a tedy jedna žena, ať nezapomínám (smích). Probíráme různé věci, zatím poklidná debata, k tomu nějaký ten panáček.

Trochu teď odbočím. V poslední době jsi měl nějaké zdravotní komplikace, jak bylo vidno z příspěvku na Facebooku. Daří se ti už lépe? Jak zvládáš zpívat, jak zvládáš koncerty jako takové?
Je to složitější. Ale nechtěl jsem to odpískat, už jen kvůli klukům z kapely. Řešili jsme to a pochopili by to, ale já nechtěl, žiju hudbou. Jen se nesmím namáhat, takže občas víc přihlížím, než nosím. Snažím se koncentrovat jen na výkon na jevišti a opravdu se nepouštět do ničeho velkého. Jedu na úsporný režim – a měl bych to takto dělat ještě delší dobu.

Chápu, všichni chceme, abys byl v pořádku, takže se raději nepřepínat.
Ano, tomu rozumím. Jenže jestli jsem něco zdědil po rodičích, tak je to pocit, že musím furt něco dělat (smích). Připomíná mi to situaci, když jsem v házené hrával dva zápasy po sobě, za starší i mladší dorost. Jednou jsem si zlomil nohu v kotníku krátce před koncem prvního. Taťka mi to ledoval a já pak trenérovi starších tvrdil, že zvládnu i ten druhý. Byl jsem už připravený do toho jít, vypadal jsem jako blázen, a také že jsem byl (smích).

To jsme dva. Co máte z Jarní tour 2023 za sebou a co vás ještě čeká?
No dva blázni, potěš… (smích). Koncerty? Máme za sebou vystoupení v Kroměříži, v Horní Lidči, v Brně na Melodce, stejně jako ve Slavičíně v klubu U Talafy, které jsem si mimochodem já osobně moc užil. Dále pátek 14. dubna Moravský Krumlov, a poslední zastávka je Vsetín v sobotu 22. 4. Takže doražte se bavit!

Jaké koncerty vás čekají po Jarní tour 2023?
Čekají nás ještě letní fesťáky, předtím ještě křest nové placky Forrest Jump doma v Luhačovicích spolu s Portou Inferi, na který jsme pozváni jako hosté. Zahrajeme si i s mou srdcovkou, kapelou Arakain, na které jsem odkojený. Koncerty budou (smích).

Honzo, ať se Horizontu i tobě daří, ať Tour vyjde na jedničku. Hlavně ti přeji brzké uzdravení.
Děkuji moc, také přeji zdraví tobě i čtenářům. Ať se vám daří, poslouchejte dobrou hudbu a choďte na koncerty svých oblíbených kapel.

Otázky pokládala: Sylva Kaplanová, foto: Mike Pasta/poskytnuto kapelou Horizont, video: YouTube.com