Zombie apokalypsa vypukla v brněnském Unleaded coffee

Sectesy/foto: Petr Šváb

Prvního dubna se náš redakční kolega Petr Šváb vydal na brněnské deathmetalové dostaveníčko kapel Sectesy, Necnom Mortuss, Let Them Burn a Tisíc let od ráje. Od návratu z koncertu není ve své kůži. Má šouravou chůzi, často bezdůvodně sténá a záchvaty agrese střídá letargie. Také máme podezření, že zápach, co se nám redakcí šíří, není způsoben svačinou zapomenutou na dně aktovky. Ukradli jsme Petrovi zápisník, abychom se z jeho osobitého, místy až telegrafického zápisu dozvěděli, co se v motobaru Unleaded coffee skutečně odehrálo. Můžete číst s námi!

Tak tohle nebyl žádný apríl. První dubnový den roku 23 se do moravské metropole vkradla zombie smrt. Krásný slunečný den a prázdné ulice centra ani náznakem nevěstily noční zkázu. Ale nepředbíhejme.

Do jediného stylového motobaru v Brně přišla v sobotu hudební smrt

Úvod večera obstarali domácí T.L.O.R. (Tisíc Let Od Ráje), kapela kombinující black a doom, působící na scéně už od devadesátých let. Dvě zpěvačky a jeden mužský hlas umocňují nálady skladeb. Na pódiu se odehrávají příběhy lásky a smrti. Osobně jsem T.L.O.R. viděl od posledního Brutalu v Blansku poprvé. Kapela má na svém kontě tři alba, z nich zazněly skladby Little Girl, The Glass, The Tower, L:O:R, Little Boy a další. Kdo má rád black s nádechem romantiky, přijde si na své.

Druhou kapelou sobotního večera byli pražští Let Them Burn. Melodický death metal drtí ve třech a musím říct, že to má opravdu říz a správnou příchuť smrti. Jedno album Conqueror z roku 2015 a demo Hemorrhage (2013). Některé skladby zněly v češtině a některé už v anglickém jazyce. Kdo se s kapelou setká poprvé, nebo by chtěl slyšet průřez jejich tvorbou, doporučuji Bandzone. Pro mé uši velmi sympatická muzika. Banda nabídla fanouškům např. skladby Abyss and Void, Terraworm, Propast, Rakka, Sonáta hanebných a Conqueror.

Necnom Mortuss je neratovická deathmetalová mašina věnující se v rodném jazyce válečným konfliktům. Velmi silné téma. Ve skladbách převládá 2. světová válka. Muzika NM je hutná a drtí jako tank, rychlá jako Spitfire na obloze, propracovaná stejně jako útočná strategie, se změnami temp a brutálním vokálem. Čtveřice týpků do fanoušků sypala skladby jako kulometnou dávku. Na hrudi má tato smečka připnutou pětici válečných vyznamenání (dlouhohrajících CD): In Memoriam (2010), Likvidace (2012), Smrt ve Vietnamu (2015), Válečné konflikty 20. století (2018) a Války – zrady – genocidy (2020), plus k tomu dvě EP z roku 2019 – Smrt a zrada, Strach a zrada. Válečným rozhlasem zněly písně: Strach a smrt mezi zákopy, Krev stéká po chladném pancíři, Blitzkrieg, Stalingrad, Zrada na Srbech, Bitva u El Alamein, Bitva na Sommě, Bitva o Británii a Atentát na Heydricha.

Přestavba pódia. Po krátké pauze pro mě přichází vrchol večera. Kolínští zombíci Sectesy. Old school death metal v plné kráse. Sypačky, pomalá tempa, melodie, brutálně krásný vokál. Těchto pět lidských masožroutů zaplavuje svět svou hnilobnou infekcí už od roku 2011. Dlouhých dvanáct roků šíří zombie nákazu po celém světě v této sestavě: Martin Halma (zpěv), RIP (basa), Václav Paštyka (bicí), Laďa Zahradník (kytara) a Dejvy (kytara). K smrtelné zkáze přispěla alba The Shreds of Oblivion (2014), In the Secretion of Upcoming Days (2017) a mini CD Jesus Christ Superlunch (2019). Blíží se půlnoc a oživlí mrtví jsou plní síly. Bez zbytečných řečí vhazují mezi své příznivce jednu ohlodanou kost za druhou. V půlce hostiny přichází dezert v podobě coveru Krabathor – sálem zní In the Blazing River. Potetované hnáty se vzpínají k nebi, hrozí paroháčem a pod kotlem to vře. Mezi hlavní chody patřily páchnoucí lahůdky jako Self-Deterioration, Putrid Inflammation, Ominous Throbbing, Convulsive Headless Wading, The Last Thrills of Humanity a Spontaneous Internal Combustion. Parádní večer ve společnosti těchto mozkožroutů! Po skvělé večeři přišel už jen jedenáctistupňový aperitiv, příjemný pokec a cesta zpět pod zem.

Kdo milujete starou školu death metalu, okořeněnou melodiemi, tak vřele doporučuji. A těm, co by se rádi podívali zpět do devadesátek, jak vše začínalo a znělo, mrkněte na Souls of Underworld records. Dejvy tu probouzí zpět k životu zásadní dema československého death metalu.

Co dodat závěrem? Unleaded coffee se pyšní skvělým zvukem, výbornými světly, originálním prostředím a chutným pivem. Tak zase brzy někde na viděnou, pokud vás nesežerou…

Text a foto: Petr Šváb

Author