Topfest Slovakia 2023, nový festival u našich sousedů

Powerwolf/foto: Honza Švanda
Letošní sezóna na Slovensku přivítá zbrusu nový hudební festival, Topfest Slovakia 2023, který se zdá být ambiciózní metalovou událostí roku. Mezi 23. a 25. červnem se na RC letišti Abrahám představí jména jako Amon Amarth, Arch Enemy, Powerwolf, Parkway Drive či Kabát.

Přijet nebude problém ani pro Čechy

Třídenní rock-metal-punkový festival se uskuteční na příjemném místě dvacet kilometrů jižně od Trnavy a padesát kilometrů východně od Bratislavy. Pro fanoušky z druhé strany řeky Moravy to tedy nebude žádný problém. Pojďme se podívat, jaký line-up si organizátoři pro debutový ročník připravili.

Melodicko-deathmetalový stroj Arch Enemy

Pátek bude ve znamení švédsko-kanadské trojice. Večer rozproudí energii rockoví chameleoni z Kanady Three Days Grace, kteří potěší zejména mladší publikum. Jejich streamovací čísla jsou opravdu ohromující. Poté převezmou žezlo švédští vikingové Amon Amarth, takže je zcela jasné, na co se bude ten večer pít z kravských rohů. Draky, oheň a souboje vystřídá mezinárodní melodicko-deathmealový stroj Arch Enemy. Alissa White-Gluz a její spoluhráči představí své stále aktuální album Deceivers a pod pódiem se na betonu roztočí nejeden circle pit. Na B stage se představí například česká sestava Arakain, Traktor, nebo energičtí Forrest Jump.

Zahalení vlkodlaci Powerwolf

Sobotní headlinery najdeme v Evropě. Večer připraví půdu rockeři Škwor a metalcore devastátoři Caliban z Essenu. Kabát s novým albem El Presidento a nostalgickým hitem Rumcajs miloval Manku dorazí na letiště také. V jedenáct hodin večer se na scéně vynoří zahalení vlkodlaci Powerwolf. Jejich „metalová mše“ je vyhlášená, kapela patří mezi současnou evropskou metalovou koncertní elitu. Večer zakončí jižní sousedé Ektomorf a domácí bojovníci ČAD. Na B stage se v tento den objeví Eufory, Porta Inferi nebo Cocotte Minute.

Ohnivé peklo rozpoutají Parkway Drive

O nedělním ránu vás snad nebude bolet hlava od přílišného večerního veselí. Kromě tekutých snídaní vás na nohy postaví australská skupina The Amity Affliction svým chytlavým metalcorem. Nemusíte však pořád šílet, protože s mírným zjemněním přijde symfonic metalová formace Epica. Fanoušci dobře znají tuto nizozemskou kapelu a ví, jak kvalitní show mohou očekávat. Nedělní energické a ohnivé peklo se otevře s Parkway Drive. Tato skupina z Austrálie předvede excelentní vystoupení, které bude možná slyšet i za Malými Karpatami. Na B stage se bude objevovat výběr skvostů jako jsou Catastrofy, Slobodná Európa či Kreyson.

Nová hvězda mezi festivaly

Topfest Slovakia 2023 slibuje zajímavý zážitek pro všechny fanoušky tvrdší hudby na Slovensku. Víkend plný metalu, rocku a punku je připraven oslnit a přivítat novou hvězdu mezi hudebními festivaly.

Text a foto: Honza Švanda, video: YouTube.com