Obscene Extreme ve druhé polovině: fans a kapely na pódiu často splývali v jedno

Fans Obscene Extreme/foto: Zdeněk Greendeath Zelený

Festival Obscene Extreme v Trutnově na Bojišti je již dle názvu hodně bláznivou, a také hodně oblíbenou přehlídkou těch nejdivočejších subžánrů metalu. Nic na něm není nemožné, ani fanoušci na pódiu, ani opravdu hodně hlasitá a rychlá muzika.

Serrabulho osvěžili fanoušky proudem mýdlové pěny, Cytotoxin udeřili tvrdým radioaktivním metalem

Festival se přehoupl do své druhé poloviny a vysoké teploty stále nepolevovaly. Naštěstí v areálu Bojiště bylo opravdu mnoho míst, kde jste mohli v klidu a ve stínu u pivka sledovat dění na pódiu. Tento den patřil především kapelám ze zámoří, jmenovitě jsme si zapařili třeba na argentinské deathové Cahnalet, kolumbijské deathgrindery Animals Killing People nebo mexické šílence Into Sickness. Mnohé potěšili grindoví srandisté Serrabulho z Portugalska, kteří zkropili fanoušky studenou mýdlovou pěnou, což v té pekelné výhni rozhodně přišlo vhod. Dalším zpestřením byli brutal deathmetaloví Indové Gutslit, kteří se na Obscene vrátili po čtyřech letech. Poté si fanoušky i pódium vzala do parády mexická deathmetalová legenda Disgorge, která loni oslavila třicet let od svého vzniku. Pořádná divočina v podobě fanoušků proudících na pódium pokračovala i při setu německých Cytotoxin, kde již tradičně na pódiu nechyběly sudy a bannery se symbolem radioaktivity. Frontman Sebastian Grihm několikrát vytasil značku kruhového objezdu, což byl jasný signál pro hromadný circle-pit, a vyžádal si i wall of death.

Italský úderník Bulldozer přidělával práci festivalové ochrance

Headlinerem pátečního večera byli bezpochyby Bulldozer, kteří stáli u zrodu speed/thrash metalu. Fans jim vytvořili parádní atmosféru, kdy měli členové festivalového týmu častokrát plné ruce práce udržet je mimo prostor pro kapelu. Těmto italským divočákům sekundovala americká brutal deathmetalová mlátička Pyrexia, kde dění na pódiu a před ním nebylo ani o trochu klidnější.
To, že i v zemi vycházejícího slunce působí řada extrémních metalových veličin, potvrdili Fuck On the Beach z Japonska. Krátce po půlnoci se snažila dorazit vše a všechny živé polská grindová Antigama, závěr patřil české deathmetalové legendě Pandemia, italským goregrinderům Guineapig a program uzavřeli krátce po třetí hodině ranní tuzemští Murder Rape Amputate svým osobitým grindem.

Powerviolence s thereminem

Do posledního festivalového dne nás hned zkraje přivítala švýcarská grindcorová skvadra Exorbitant Prices Must Diminish se zpěvačkou za mikrofonem. Na to, že šlo o první kapelu dne, bylo před pódiem velice živo. Nejinak tomu bylo při setu amerických Ixias vystupujících v pestrobarevných hávech nebo českých zástupců subžánru powerviolence, kteří si říkají Terminator X. Ti si vedle energického vystupování i několikrát prohodili nástroje včetně thereminu vysílajícího velmi vysoké tóny.
Ke třiceti letům jsme popřáli argentinské deathmetalové legendě Avernal, pořádná mela se strhla při koncertu amerických mincecoristů Haggus, fanoušci si poté pořádně užili i japonskou sestavu Speed!! Noise!! Hell!! Po jejich setu vířil prach natolik, že prostory před pódiem spláchl proud vody z hadice, čehož mnozí využili k osvěžení během chvílemi až úmorného vedra.
Poté přišel čas pro brazilsko-německou deathmetalovou formaci Incarceration, jejichž frontman Daniel Silva patří mezi ty nejpovolanější ohledně sestavování festivalového line-upu, a vedle toho je i skvělým kytaristou. Zatímco Incarceration hráli, na pravé straně pódia se po svém bavil početný zástup dětí, které odtamtud skákaly s rozběhem do náručí příslušníků festivalové crew.

The Final… Grindown

Prostoru pro takovéto taškařice byl dostatek i nadále, když fanoušky bavili němečtí Excrementory Grindfuckers. Ti vystupují v oděvech pravěkých lidí a s pořádnou dávkou humoru jim vlastního, o čemž svědčí i vtipný název jejich závěrečné skladby The Final Grindown. Grindcoreové vody dále pořádně rozvířila rakouská legenda tohoto žánru Mastic Stum, kterou pamětníci pamatují už z prvního ročníku festivalu v roce 1999, dále i jejich francouzští žánroví kolegové Blockheads, kteří se dali dohromady ještě o nějaký ten rok dříve.
Ještě „veselejší“ atmosféru přinesly italské hardcore/punkové legendy Raw Power. Pánové i po čtyřiceti letech na scéně ukázali, že stále neztrácejí nic ze své rychlosti a neskutečné energie. Pogující masa fanoušků, kterou museli přímo na pódiu zadržovat členové festivalové crew, toho byla důkazem.
Další legendou v pořadí nebyl nikdo jiný než finští grindcoreoví mistři Rotten Sound. Pro deathmetalové fajnšmekry bylo poté takřka povinností si pořádně zapařit na americké řezníky Massacre. Čerstvý skandinávský thrash/deathmetalový vítr poté přinesli švédští Defleshed, kteří si u nás zahráli po dlouhé pauze, a po další pořádné grindocoreové náloži završili celý festival italští goregrindoví maniaci Golem of Gore.

Text: Mates Šimek, foto: Zdeněk Greendeath Zelený

Author