Disconnected v rozhovoru: Cestování si užíváme, je skvělé opět koncertovat

Ivan Pavlakovic, Disconnected/foto: Niwy Kováčová

V neděli 22. října vystoupí v pražském Futurum Music Baru britská kapela The Raven Age společně s francouzskými Disconnected. Zatímco The Raven Age u nás vystoupili letos již dvakrát jako předskokani Iron Maiden, a není tudíž potřeba je dlouze představovat, Disconnected u nás vystupovali pouze jednou, a to před 5 lety. A tak jsme si s těmito sympatickými Francouzi, konkrétně s jejich frontmanem Ivanem Pavlakovicem, domluvili krátké nedělní interview před jejich helsinským koncertem.

Ahoj Ivane, můžeš prosím pro ty z našich čtenářů, kteří o Disconnected ještě nikdy neslyšeli, skupinu krátce představit?

Jsme francouzská modern metalová kapela. Zakladatelem a hlavním kytaristou je Adrian, Florian hraje na kytaru, Romain na baskytaru, Jelly na bicí a já zpívám.
Kapela je jakýmsi mixem stylů, které hrají např. Gojira, Deftones nebo Alter Bridge. Máme rádi těžké riffy a hutný zpěv, ale melodie je pro nás vždy na prvním místě a tvoří stěžejní složku naší hudby. Právě teď jsme na turné a píšeme třetí album.

Zmiňuješ podzimním evropském turné s britskou kapelou The Raven Age. Jak to zatím jde?

Před třemi dny jsme odehráli první koncert turné v Polsku, v Krakově. A bylo fantastické se ke koncertování opět vrátit a znovu se potkat s polským publikem. Bylo opravdu skvělé, a odezva na náš set mnohem větší, než bychom čekali, protože jsme v Polsku nevystupovali už celých pět let. Jsme za to nesmírně vděční! Dnes večer hrajeme vůbec poprvé ve finských Helsinkách.

Máte úžasný tourbus, jak si ho užíváte? Je náročné trávit během turné 24 hodin denně, 7 dní v týdnu pohromadě na malém prostoru?

Náš tourbus je fantastický a cestování je něco, co si opravdu užíváme… Takže když navíc cestujeme s přáteli, je to ještě o to lepší. S kluky z The Raven Age nás pojí zvláštní pouto. Od turné s Tremonti nás velmi podporují, a i tentokrát je pro nás velká radost vyjet s nimi na turné. Naše spojení nabízí publiku skvělý hudební večer a my si po lidské stránce perfektně rozumíme. Nemohli jsme si přát lepší příležitost, jak se ke koncertování po Evropě vrátit.

 

Vaše aktuální Blood Omen Tour bude mít zastávku také v Praze. V České republice jste již vystoupili jako hosté sólového projektu Marka Tremontiho Tremonti v roce 2018. Co se pro vás od té doby změnilo?

Díky tomuto prvnímu turné jsme získali mezinárodní okruh fanoušků, kteří nás nepřestávali podporovat ani v temném období kovidové pandemie. Neustále jsme pracovali na novém materiálu, propagaci, bookingu, a kapela od té doby stále roste. Myslím, že postupně se naše jméno v metalovém světě šíří dál a dál, a my jsme prostě moc rádi za všechny úspěchy, kterých jsme dosáhli. Jsme připraveni na další!

Jak toto turné ovlivnilo vaši kariéru?

Toto turné bylo, podle našeho názoru, skutečným zrodem Disconnected. Sehrané sestavy pěti kluků, kteří dávají do své hudby úplně všechno, a kteří spolu v každodenním životě velmi dobře vycházejí. Skvěle nás to zviditelnilo a dodnes jsme za příležitost, kterou nám Mark dal, velmi vděční. Je to skvělý umělec, ale také velmi dobrý člověk. Mimochodem jsme s ním dodnes v kontaktu. Doufejme, že s ním budeme moci někdy znovu vyrazit na turné. To bychom samozřejmě byli moc rádi.

Dokončení svého druhého alba jste financovali crowdfundingem. Kdo vás podpořil?

Naši fanoušci jsou naprosto úžasní a díky crowdfundingu nám dali příležitost udělat dobrou propagaci našeho druhého alba. Bez jejich pomoci by to nebylo možné. Jsme jim za to nesmírně vděční!

Kdybys měl Disconnected představit jen jednou písní, kterou bys doporučil hudebním fanouškům k poslechu?

Hmm, doporučuji poslechnout si buď Unstoppable nebo Life will always find its way.

Děkujeme za rozhovor, ať se vám daří a uvidíme se v Praze!

Děkujeme za podporu!

Skupinu Disconnected, která se hlásí k modern metalovému žánru, založil v roce 2016 ve francouzském Troyes kytarista Adrian Martinot. V současné době sestavu doplňují kytarista Florian Merindol, baskytarista Romain Laure a bubeník Jelly Cardarelli. Zpěvák Ivan Pavlakovic kombinuje čistý zpěv se screamingem. Muzikanti ve svých písních kombinují hutné pasáže s melodickými refrény, jejich koncertní vystoupení jsou hodně dynamická. Na kontě mají alba White Colossus (2018) a We Are Disconnected (2022), a také EP The Downtime (2021).

Otázky: Magda Šotolová, foto: Ivana Niwy Kováčová, videa: YouTube.com

Author