40 Years of The Apocalypse – Vader, Vomitory, Warside a Skaphos řádili v novém Barráku

Vader/foto: Pavel Dolas

Koncem září se v nových prostorách legendárního ostravského klubu Barrák konala první zastávka evropského turné ke čtyřicátému výročí založení polské deathmetalové legendy Vader. Turné dostalo příznačný název 40 Years of The Apocalypse.

Na starý Barrák nezapomeneme, nový má ale své výhody

Přesun do nových, výrazně větších prostor bývalé Sokolovny Barráku nejspíše prospěl, i když nelze zapomenout na staré místo, se kterým fanoušky pojí spousta vzpomínek. Rozhodně se však máme již nyní na co těšit – vždyť jen do konce kalendářního roku je zde plánováno více než padesát akcí.

Vader si přišli poslechnout i čeští muzikanti

Již před otevřením klubu na místě postávaly hloučky fanoušků, nemalá část z nich přijela Vader podpořit z Polska. Byly tady i výrazné postavy ostravské metalové scény, například Petr Bilos Bílek, frontman dnes již legendárních Malignant Tumour, a z nastupující generace Jakub Forst z melodic deathmetalové úderky Syridas.

Ultimátní black/death v hektolitrech mlhy

Po nezbytném startovacím pivu a obhlídce baru, který zabírá celou zadní stěnu sálu, jsem se přesunul k pódiu. Za zvuků intra se do temnoty začaly valit hektolitry mlhy – „ideální“ prostředí pro fotografa. Koncert zahájili francouzští Skaphos. Jejich ultimátní black/death byl velmi příjemným překvapením a navodil tu správnou atmosféru celé akce. Po nezbytné pauze na přestavbu pódia se představila druhá předkapela, lyonská deathmetalová smečka Warside s charismatickým frontmanem Thomasem Allamem.

Death metal is not dead

Pak již nastal čas pro první z legend – švédští Vomitory přivedli plný sál do varu a skvěle připravili publikum na vyvrcholení celé akce. Vader se pak představili v plné síle a dokázali, že i po čtyřiceti letech na scéně má jejich death/thrashový masakr co nabídnout. Kapela přivezla speciální setlist mapující historii kapely od dema Necrolust až po poslední album Solitude In Madness.

A co říci závěrem? Tento koncert čtyř výborných kapel a zaplněný sál nového Barráku rozhodně dokázal, že „death metal is not dead„.

Text a foto: Pavel Dolas

Author