Rockové Vánoce na Barče přinesou vystoupení kapel propojených osobnostmi Aleše Brichty a Oty Hereše

Aleš Brichta/foto: Honza Švanda

Čtvrtek krátce před Vánoci bývá věnován hudebnímu mejdanu Aleše Brichty v Kulturním domě Barikádníků. Rockové Vánoce na Barče 14. prosince budou opět pomyslnou oslavou přátelství – jak mezi členy vystupujících kapel, tak mezi fanoušky, kteří se zde pravidelně ke konci roku scházejí.

Barča: kultovní místo pro metal

Aleš Brichta nemohl zvolit lepší místo pro svůj tradiční vánoční večer, konaný již několik desítek let. Kulturní dům Barikádníků v Praze-Strašnicích, přezdívaný Barča, býval dějištěm metalových koncertů v době, kdy u nás tento žánr zapouštěl kořeny a vytvářel si silnou fanouškovskou základnu. Barča se stala místem vskutku kultovním, které si dodnes svým způsobem zachovává atmosféru těch časů.

Törr a Hattrick: temnota i fotbal v textech

Do programu Rockových Vánoc si Brichta obvykle zve kapely, se kterými ho pojí společná hudební historie a kamarádství. Letošní hosté jsou propojeni osobou Oty Hereše, který působí jak v Törru, tak v Hattricku. Törr byl již v době svého založení v 80. letech zajímavým fenoménem české hudební scény – jako jedna z prvních tuzemských kapel k nám přinesl black metal. I dnes se Törr drží svého nekompromisního stylu a fanouškům toužícím po temnotě mezi tvrdými tóny poskytne to, oč žádají. Dlouho očekávané vystoupení nabídne projekt Hattrick s Alešem Brichtou za mikrofonem: na vystoupení této formace se těší mnoho příznivců rockové muziky. Hattrick je zároveň projektem, který nemá u nás, a možná ani ve světě obdoby: repertoár je složen jedině z písní na fotbalové téma.

Aleš Brichta Project: rock i osobitá poetika

Aleš Brichta Project bude pak program Rockových Vánoc uzavírat. Jeho frontman se proslavil jako jedna z nejvýraznějších postav českého metalu 80. a 90. let, a zároveň jako mimořádně zdatný textař. Osobitá poetika čiší i z mnohých jeho písní na sólové dráze: skladby jako Poslední legionář, Peklo už čeká či Andílek jsou toho důkazem. Dočkáme se však zajisté i starších songů, přinejmenším Ztráty a nálezy nesmějí chybět snad nikdy. Aleš Brichta Project nabídne rockové vystoupení, které nás na chvíli přenese do starých časů, a vzápětí připomene současnost se všemi jejími klady a zápory.

Vstupenky můžete zakoupit v předprodeji Ticketmaster, pro čtyřčlenné party fanoušků pak předprodejní portál nabízí slevu. Příznivci z Prahy a blízkého okolí mají také možnost nejvýhodněji zakoupit lístky přímo v centrále pořádající agentury RedMag na adrese Panská 10. Jak bývá zvykem, začíná se brzy, tentokrát v 18 hodin.

Text: Sylva Kaplanová, foto: Honza Švanda, video: YouTube.com

Author