Slade v příštím roce opět zavítají do Česka

Slade/foto: Honza Švanda

Slade, bezpochyby jedna z nejznámějších britských kapel, se v příštím roce vrátí do Česka! Diváky v Praze a v Mikulově potěší a pobaví svou klasickou směsí popu a rock’n’rollu.

Na předních příčkách hitparád

Slade si vydobyli popularitu po celém světě, o čemž svědčí i fakt, že 23 písní z jejich repertoáru v čase svého vydání brázdilo hitparády Top 20 a šest z nich dokonce obsadilo příčky nejvyšší. Jejich písně Cum On Feel The Noize a Coz I Luv You se dodnes často nesou na vlnách éteru a jsou využívány i v televizních reklamách.

Kapela Slade se na hudební scéně pohybuje od roku 1966, kdy byla založena pod názvem N´Betweens. Zakládajícími členy byli Dave Hill a Don Powell, kteří ve formaci působí dodnes. Později si název změnili na Ambroze Slade, což nakonec zkrátili na Slade.

Inspirací pro další generace hudebníků

Skupina byla pověstná svými bouřlivými živými koncerty a živou komunikací s publikem, a to stejné od nich můžete čekat i na jejich koncertech v Česku. V popularitě překonala všechny své glamrockové souputníky, kterými byli např. Wizzard, Sweet, T. Rex, Suzi Quatro, Smokie, Gary Glitter nebo David Bowie. Tvorba Slade významně ovlivnila další vývoj rockové hudby. Přestože se v USA příliš neprosadili, řada kapel přiznává inspiraci právě tvorbou Slade (za všechny jmenujme slavné KISS).

Při své návštěvě v roce 2016 s námi skupina oslavila 50 let své existence. Na srpnových koncertech vystoupí v aktuální sestavě: Dave Hill (kytara, zpěv), Alex Bines (bubny, perkuse), John Berry (zpěv, baskytara, housle), Russell Keefe (zpěv, klávesy).

Na své si přijde Praha i Mikulov

Slade se do Česka se vrátí v plné síle. Pro své vystoupení v Praze (22.8.2024) si vybrali Divadlo Hybernia, na Moravě pak Amfiteátr v Mikulově (23.8.2024). Na tomto koncertě je doplní ještě i tuzemské skupiny, které budou brzy upřesněny.

Předprodej vstupenek startuje v síti Ticketportal.

Text: TZ agentury Brnokoncert, foto: Honza Švanda, video: YouTube.com