Do Havířova míří invaze ze severu a západu: Sweet, Amaranthe, Pretty Maids

Amaranthe, Elyze Ryd

První zářijový víkend se Havířov stává místem patřícím především hudbě. Každoročně se tu totiž konají Havířovské slavnosti, které bývají zastávkou mnoha kapel světové i domácí hudební scény. Letos se slavnosti uskuteční ve dnech 6.-7. 9., tradičně v areálu Sportovní haly Slavie. Pozvání přijaly takové stars jako Sweet, Amaranthe či Pretty Maids.

Pátek: od elektropopu Clean Bandit po glamrockové legendy Sweet

Letošní ročník slibuje nabitý line-up. Velkým lákadlem je i žánrová pestrost jednotlivých interpretů.
Na havířovském pódiu se v pátek mají předvést vítězové z Festiválku v Letním – HB Blues, kteří slavnosti odstartují. Elektropopoví Clean Bandit jsou zástupci britské scény. Kapela funguje od roku 2008 a její popularita stále raketově stoupá. Legendární britský glam rock dorazí v podobě Sweet vedených kytaristou a zpěvákem Andym Scottem. Skupina se proslavila především v 70. letech minulého století, kdy hned vedle Queen patřila k nejoblíbenějším interpretům té doby. V Havířově zajisté zazní hity jako Fox on the Run, The Ballroom Blitz nebo Hellraiser.
V pátečním programu nebudou chybět ani zástupci české hudební scény. Přijet mají Tři Sestry v čele s Františkem Moravcem, známějším spíš jako Lou Fanánek Hagen, festivalová stálice Traktor nebo Michal Hrůza.

 

V sobotu budou hlavními hvězdami Amaranthe a Pretty Maids

Sobotní program zahájí slovenští rockeři DESmod. Po nich se přiřítí Mig 21 se zpěvákem a hercem Jiřím Macháčkem. Umberto Tozzi mixuje pop-rock s prvky italského disca. Slavné jsou jeho singly Ti amo a Gloria, které zahraje i v Havířově. Na pódiu nebude chybět ani ženský element. Přijet má nadějná slovenská zpěvačka Simona Hégerová alias Sima.
Sobotní večer bude patřit především švédsko-dánské partě Amaranthe. Kapela je v současnosti na turné k nejnovějšímu počinu Helix, který vyšel na podzim loňského roku. Amaranthe jsou známí svou kombinací metalu, popu a tanečních melodií. Vystupují se třemi pěveckými sólisty – půvabnou zpěvačkou Elize Ryd, growlerem Henrikem „GG6“ Englundem Wilhelmssonem a nejnovějším členem Nilsem Molinem, který se ke kapele připojil v roce 2017.
Za legendární heavy metalovou skupinu lze považovat Pretty Maids, kteří přijedou z Dánska. Skupina vznikla už v roce 1981 a její existenci mapuje 15 vydaných studiových alb. Českému publiku se představila už několikrát na festivalu Masters Of Rock ve Vizovicích. Teď svou show přiveze také do Havířova, a celý festival tak uzavře.

Doprovodný program a vstupenky

Role moderátora slavností se pro letošek zhostil Petr Rychlý. Kromě hlavní hudební scény je připraven i doprovodný program pro nejmladší návštěvníky. Děti a mládež se mohou těšit na velkostan s vystoupeními, zábavnou zónu, chytré kvízy a jiné soutěže.
Vstupenky lze pořídit online nebo osobně na pokladně kina Centrum přímo v Havířově za cenu 300 Kč. Mládež (11-15 let) má zlevněné vstupné 200 Kč, senioři 200 Kč, ZTP/ZTP/P s doprovodem 150 Kč a děti do 10 let zdarma. Vstupenky budou ke koupi také na místě s přirážkou 50 Kč.

Text: Šárka Vlachová, foto. Honza Švanda

 

Author

Napsat komentář