Ďábelský zážitek: Cradle of Filth na brněnské Flédě

Cradle of Filth, Dani Filth/foto: Petr Dio

Cradle of Filth na svém evropském Necromantic Fantasies Tour zavítali do brněnské Flédy. Na brněnském koncertu jim jako support úspěšně sekundovali kalifornští Drift, italští Sick N‘ Beautiful a američtí Wednesday 13.

Večer zahájili Drift, Sick N‘ Beautiful předvedli skvělou pódiovou show

Koncert odstartovali v mlze zahalení Drift. Set tvrdé, ale melodické hudby těchto Američanů v působivých kostýmech netradičně doplňoval syntezátorový zvuk.

Další se na pódiu objevili Sick N‘ Beautiful a pokračovalo se opět v přehlídce téměř sci-fi kostýmů. Hutný zvuk doplňovala povedená a propracovaná pódiová show, ve které nebyla nouze o kostlivce nebo třeba hořící knihu. Energická zpěvačka Herma, navlečená do futuristického kostýmku se svítícími doplňky, sršela energií a pohazovala zelenými dredy.  V jednom okamžiku od ní doslova odletovaly jiskry; to když v písni Drop It 2 The B flexou brousila kovové tělo své kytary. Muzika dostávala zaplněné hlediště do varu a na pódiu bylo opravdu na co koukat.

Wednesday 13 dostali fanoušky do varu

Třetí v pořadí se na pódiu zjevili Wednesday 13. Pro fanoušky to byla trochu změna, už si zvykli na futuristické oblečení, téměř hororové efekty a okultismus. Wednesday 13 působili proti předchozím kapelám téměř civilně. To ale nic neubralo na kvalitě jejich hudby, kterou inspirují Alice Cooper, KISS a horror punk, a která dostávala do varu celý sál Flédy. Závěr setu patřil zpěváku Wednesday 13, který vyhecoval přítomné fanoušky k zvednutí rukou s nataženým prostředníčkem, a skandováním Fuck. Moc práce mu to nedalo, většina přítomných se s radostí přidala.

Cradle of Filth už byla Fléda malá

Pak došlo na finále a kapelu, která dokázala naplnit Flédu až po okraj. První se na pódiu objevil fanouškům dobře známý Marek Ashok Šmerda. On a Martin Marthus Škaroupka hráli na domácí půdě, oba jsou v Brně doma. Zpěvák Dani Filth opět předvedl svůj obrovský rozsah, občas měl velkou konkurenci v hráčce na klávesové nástroje Zoe Marii Federoff. V Brně excelovala v songu Nymphetamine, koncert startoval písní Existential Terror, dále zazněly například Born in a Burial Gown, Necromantic Fantasies, She Is a Fire. Uprostřed setu diváky pozdravil Ashok a pronesl: „Je vám teplo? Protože nám jo. Doufám, že máte zítra volno, ať to tady můžeme pořádně rozjet!“ Samozřejmě byl i přídavek – zazněly Cruelty Brought Thee Orchids, Her Ghost in the FogPlay Video, končilo se songem From the Cradle to Enslave. Následně se Dani s fanoušky rozloučil a pronesl: „Pamatujte ve svých nejtemnějších snech, jsme zatraceně vděční!“ Koncert se opravdu povedl, jen by si příště asi zasloužil větší prostory, Fléda byla opravdu naplněna tak, že projít na záchod nebo k baru byl opravdu dost těžký úkol. I tak to byl koncert, na který fanoušci dlouho nezapomenou.

Text a foto: Petr Dio

Author