Udo Dirkschneider měl v Brně elánu na rozdávání

Udo Dirkschneider, U.D.O./foto: Honza Švanda

Heavymetalová legenda Udo Dirkschneider vyrazil hned na začátku února na monstrózní turné nazvané Touchdown Europe Tour 2024. Česká republika se mohla radovat hned ze tří zastávek; koncert si užili fanoušci v Praze, Brně a Ostravě.

Loni, když jsem zjistil, že má na festivalu Rock Castle v Moravském Krumlově vystoupit Udo Dirkschneider, byl jsem smutný, protože jsem neměl volno. Tak jsem požádal o lístek Ježíška, který byl hodný a koupil mi ho. Na mého velkého oblíbence, nestora heavy metalu a zakladatele německé skupiny Accept, jsem tedy vyrazil 22. března do brněnského Sono Centra.

Tailgunner: heavymetalové mládí z Británie

Jako předkapelu si heavymetalový veterán dovezl mladou partičku Tailgunner z Anglie, která byla založena v roce 2022. Mladí a nadějní Britové do nás nasypali pořádnou porci osmdesátkového heavy metalu ze svého prvního alba s příhodným názvem Guns For Hire, které vydali loni. V Sonu zazněly např. skladby New Horizons, Warhead nebo titulní Guns for Hire. Nakonec do nás pustili ještě předělávku Painkiller od Judas Priest. Tou svůj set zakončili. Jen bych příště poprosil zvukaře o lepší zvuk.

U.D.O. nezpomalují

A teď k hlavní hvězdě, na kterou se těšilo celé Sono Centrum. Všichni přítomní si zazpívali intro od AC/DC, a pak to začalo. Udo a jeho parťáci do nás sypali jednu skladbu za druhou, odstartovali songem Isolation Man. Ten také otevírá jejich poslední album Touchdown a já se při jeho poslechu tetelil blahem. Prostě… Udovi je jednasedmdesát let, ale elánu má na rozdávání. Jeho energii obdivovali i fanoušci, kteří Uda vytrvale podporovali a povzbuzovali potleskem. Pokračovalo se ve stejném tempu a skladby jako Forever Free a Metal Machine prostě nesměly chybět. Při Fight for the Right si střihl sólo Andrey Smirnov, jeho kolega Dee Dammers předvedl své rychlé prsty v prvním ploužáku Into The Darkness z alba Animal House. Po skladbách One Heart One Soul a Touchdown si Udo šel odpočinout a na řadu přišly přídavky I Give as Good as I Get, Holy, They Want War a Animal House, který koncert definitivně uzavřel. Při outru We Will Rock You od Queen jsme se s pocitem dobře stráveného večera pomalu trousili ze sálu Sono Centra domů.

Text: Martin Svítil, foto: Honza Švanda