Lordi v Praze oslavili dvacet let od vydání alba The Monsterican Dream

Lordi/foto: Petr Hanč

Dvěma koncerty v Praze a Ostravě pokračovalo turné finských hardrockových monster Lordi k jejich loňské desce Screem Writers Guild a zároveň dvaceti letům od desky The Monsterican Dream. My jsme se vypravili na první z nich do pražského klubu Roxy.

Crimson Veil nazdobili pódium přírodními rekvizitami

Na postu předkapely došlo pár dní před koncertem ke změně; namísto maskovaných Supreme Unbeing zahájili večer neméně tajemní Crimson Veil. Jednalo se o jejich vůbec první evropské turné a první koncert v Praze. Scénu měla kapela vyzdobenou přírodninami, zajímavým dojmem působily mikrofonní stojany ozdobené větvičkami, jelením parožím a růžemi. Zpěvačka Mishkin Fitzgerald, která v průběhu vystoupení střídala čistý vokál s growlingem, i violoncellistka Hana Piranha vystoupily rovněž „rohaté“, svoji show doplňovaly energickým a divokým tancem. Skvělý výkon předvedla i bubenice Anna Mylee s kytaristou Garrym Mitchellem, který byl zahalen kápí. Svůj krátký set zakončili Crimson Veil skladbou Hex a poděkovali kapelám Lordi a All For Metal za pozvání na turné; pro obě skupiny si vyžádali od fanoušků velký aplaus. Crimson Veil se také představí na letošním Metalfestu.

Chytlavý folk metal, živá a zábavná show v podání vycházející hvězdy All For Metal

V jedno velké veselé bitevní pole proměnila prostředí klubu německo-italská mnohočlenná formace All For Metal. Svalnatý, potetovaný frontman s pořádným growlem spolupracující s druhým vokalistou, dvojice pohledných kytaristek, potrhlý a energický basák, spoře oděné tanečnice, a hlavně pořádná dávka zpěvného a chytlavého folk metalu… Zkrátka všechno, co potřebujete pro pořádně veselou show. Sborové zpěvy fanoušků nechala kapela vyznít během skladby Born In Valhalla, obě tanečnice se chopily paliček a obrovského basového bubnu při songu Hear the Drum, načež rozhodily do davu několik kapelních triček. Krátce předtím rozhazovaly též pivní tácky s logem kapely, takže si mnoho fanoušků v předních řadách odneslo domů nějaký ten suvenýr. Při baladě Legends Never Die na výzvu kapely rozsvítili všichni své mobilní telefony, což vytvořilo krásnou kulisu. Baskytarista Florian Toma si poté na svůj nástroj střihl českou hymnu, při songu s krásným názvem Gods of Metal hrozily obě tanečnice meči. Závěrečnou skladbu Goddess of War věnoval svalnatý zpěvák Tim Schmidt všem ženám, a poté pozval fanoušky na společné setkání u kapelního merchandise stánku, a také na festival Rock Castle, kterého se kapela letos v srpnu zúčastní.

Během koncertu Lordů připomínalo pódium scénu jako ze strašidelného domu

Pódium pro Lordi bylo již tradičně vyzdobeno řadou hororových rekvizit. Uprostřed se skvěla kamenná brána zahalená oponou s tváří frontmana Mr. Lordi, na pravé straně visela na další kamenné stěně dvojice kostlivců, vedle kterých se v malé komoře tísnila klávesistka Hella. Mikrofonní stojany zdobily lebky s hrudními koši, další lebky a hlavy byly napíchnuté na kůly před bubeníkem Manou. Pro toto turné Lordi zvolili setlist poskládaný z nového alba Screem Writers Guild a z alba The Monsterican Dream, od jehož vydání letos uplynulo kulatých dvacet let. Poté, co se spustilo intro, přišel na pódium mnich a krátkým projevem uvedl celou pětici na pódium. Koncert začal dvojicí nových skladeb Unliving Picture Show a Lucyfer Prime Evil. Z druhé jmenované desky přišla brzy na řadu jedna z největších hitovek Blood Red Sandman, během které Mr. Lordi rozhazoval mezi fanoušky barevné konfety. Ten také mezi jednotlivými skladbami bavil všechny různorodými peprnými výrazy a frázemi v češtině, včetně popichování svých kolegů. Mana si střihl bubenické sólo, během kterého se roztočily oba jeho basové bubny, což byla parádní podívaná.

Jednotlivé skladby doplňovaly tematické rekvizity a scénky, koncert skončil největším hitem Hard Rock Hallelujah

O pestrou vizuální produkci opravdu nebyla nouze, během skladby Children of the Night třímal Mr. Lordi hořící lebku, během hitovky Who’s Your Daddy ochlazoval fanoušky u pódia proudy studené páry z parní pistole. Skladbu Wake the Snake okořenila replika hada, kterou třímal, zatímco během Kalmageddonu se procházel po pódiu ve vlčím kožichu. Šeredně to odnesl „vesničan“, který během krátké pauzy odháněl baskytaristu Hiisiho, který mu uštědřil pořádně krvavý kousanec do krku. Koncert spěl do svého závěru. Před songem Dead Again Jayne se na pódiu zjevila umírající nevěsta a po doznění posledních tónů následovala krátká pauza. Poté přišlo na řadu finále v podobě trojice hitovek Devil Is A Loser, Would You Love A Monsterman a tradičně závěrečné Hard Rock Hallelujah, během které Mr. Lordi třímal sekeru sršící jiskry, tak jako na legendárním ročníku soutěže Eurovision 2006.

Text: Mates Šimek, foto: Petr Hanč

Author