Kmotr shock rocku Alice Cooper navštíví v rámci evropského turné Pardubice

Alice Cooper/foto: Lukáš Urbaník

Jedním z hudebních vrcholů letošního léta bude koncert legendárního zpěváka Alice Coopera, který se v polovině června představí v pardubické Enteria areně v rámci turné k nové desce Road.

Koncerty Alice Coopera překvapí propracovanou show se spoustou hororových rekvizit

Vedle neskutečných šedesáti let na scéně, které letos uplynuly od jeho začátků, se americký zpěvák Alice Cooper se svou kapelou prezentuje velmi pestrou a nezaměnitelnou pódiovou show. Ta zahrnuje pestrou pyrotechniku, gilotiny, elektrická křesla, vypouštění falešné krve, strašidelné figuríny a také používání mečů. Je mu připisován významný vliv při formování heavy metalu a je považován za jednoho z prvních hudebníků, kteří do metalu přidávali prvky hororové tematiky. Své debutové album Pretties For You vydal v roce 1969, o tři roky později si získal obrovskou popularitu díky desce School´s Out, po které následovala neméně úspěšná řadovka Billion Dollar Babies. V roce 1975 se obklopil novými hudebníky a v témže roce s touto formací vydal desku Welcome To My Nightmare. V loňském roce pak spatřila světlo světa jeho už dvaadvacátá řadovka Road.

Spolupracoval s celou řadou hvězdných muzikantů, do Česka se se svým projektem vrací po jedenácti letech

Kolem Alice Coopera se za téměř padesát let od založení jeho sólového projektu vystřídala celá řada velkých person. Jmenovitě např. bubeníci Eric Singer (Kiss) a Tommy Clufetos (ex-Black Sabbath), kytarista John Norum (Europe) nebo baskytarista Todd Jensen (Journey). Nejnovější posilou současné šestičlenné formace je kytaristka Nita Strauss, která se do kapely vrátila po roční pauze. Sám Alice Cooper je i v pětasedmdesáti letech stále při síle, a i v tomto věku jsou jeho koncerty nezapomenutelným zážitkem. V jeho setu nikdy nechybí hitovky jako Poison, Hey Stoopid, School´s Out nebo No More Mr. Nice Guy. A brzy, po dlouhých jedenácti letech od jeho koncertu na Metalfestu, si tyto hitovky, stejně jako i novější tvorbu a dechberoucí pódiovou show vychutnáme naživo v Pardubicích.

Text: Mates Šimek, foto: Lukáš Urbaník