Česko zažilo čtyřnásobný SEXORCISM

Démoničtí LORDI, pocházející z Finska, potěšili svoje fanoušky u nás hned čtyřmi koncerty za sebou v rámci letošního SEXTOURCISM turné. Ty se konaly v pražském klubu Roxy, zlínském Masters of Rock Café, ostravském Garage Clubu a pardubickém Ideonu. S sebou si jako support vzali dvě želízka v ohni, konkrétně Silver Dust a Follow the Cipher. Mě se z těchto čtyř týkala poslední štace.

Silver Dust s projekcí v zrcadle

Večer zahájila švýcarská čtveřice Silver Dust. Celý jejich čtyřicetiminutový set doprovázela projekce v jakémsi zrcadle, kde se zjevovaly různé bytosti jako tajemná víla, manželé, žena zahalená celá v černém, dítě v obleku a několik dalších, z nichž některé se objevovaly přímo na podiu. To všechno v rytmu ponurého dark/goth rocku prokládaného klávesovými samply. Situace na podiu byla velmi rozmanitá, chvílemi by si člověk až myslel, že sedí v kině při hororovém science fiction filmu.

Oblíbení švédští Follow the Cipher

Samozřejmě ten největší horor večera na sebe ještě nechal čekat. Po krátké pauze přišli na řadu relativní nováčci Follow the Cipher. Mohli jste je vidět na letošním plzeňském Metalfestu, kdy i přes brzkou hodinu se na ně přišlo mnoho lidí podívat. I tentokrát bylo znát, že se u nás těší velké oblibě. Výkon této power-electro metalové pětice kolem krásné Lindy Toni Grahn postupně gradoval, když přicházely na řadu stále chytlavější a zpěvnější songy jako „Valkyria“ nebo cover verze „Carolus Rex“ od Sabatonu. Též větší část publika se postupně dostávala do varu. Po skončení jejich setu je většina lidí pod pódiem ještě dlouhou chvíli nechtěla nechat odejít, ale to už se šlo do velkého finále.

Lordi obstarali vyvrcholení hororového večera

Tak jako Iron Maiden před koncertem pustí Doctor Doctor, Lordi mají God of Thunder od KISS (ti pozornější si mohli všimnout zarámované fotky Gena Simmonse za bubeníkem, samotní KISS jsou též největší inspirací této kapely). Pódium se zahalilo do hororově vyhlížející scény plné lebek, hořících svíček, napíchnutých hlav a podobných kulis. Během chvilky se zpoza závěsu brány s obří lebkou vyvalila pětice hrůzně vyhlížejících muzikantů. Úvod obstaral titulní song z čerstvě vydané desky „Sexorcism„. Z této desky došlo i na dvě klipovky „Naked In My Cellar“ a „Your Tongue’s Got the Cat„. Celkově se jednalo o průřez celou, prozatím devítičlennou diskografií, což se vidí opravdu málokdy. Nemohly chybět ani nejzásadnější songy jako „Blood Red Sandman„, „Hard Rock Hallelujah„, „It Snows In Hell“ nebo „The Riff„. Samozřejmostí byly i horrorové scény jako například zombie připoutaná ke vznášejícímu se křeslu, kytarista Amen povstávající z rakve, zpěvák Mr. Lordi s cirkulárkou, přičemž na nás ve předních řadách cákala umělá krev, nebo baskytarista Ox, který při svém sólu „rozřízl“ břicho evidentně nezvanému hostovi.

Byl zde velmi těžký vzduch, jak se mnoho lidí tlačilo dopředu, což ale na zážitku nijak neubíralo. V tu dobu jsem ovšem ocenil, když při songu „Who’s Your Daddy“ přišel Mr. Lordi se vzduchovou pistolí a pouštěl to do nás. Na závěr samozřejmě přišla zmíněná pecka „Hard Rock Hallelujah„, která těmto démonům v roce 2006 vyhrála soutěž Eurovision Song Contest. Po tom, co se Lordi odebrali skrz bránu s lebkou na štítu, se dav pomalu začal rozcházet. U merchandise čekaly obě předkapely, které zde zůstaly tak dlouho, dokud se nevyfotily nebo nepodepsaly každému, kdo měl zájem, což je velmi sympatické gesto. Co říct na závěr? Byl to povedený metalový večer, jen asi pro většinu z nás s menší nepříjemností, že ráno na nás čekal „skutečný horor“, tedy práce či škola.

Text: Mates Šimek

Author

Napsat komentář