Zachraň se, kdo nemáš čisté svědomí: Do Brna přijedou Laibach

Brno bude již brzy svědkem něčeho, co sem jen tak nejezdí. Chystá se k nám slovinská avantgardní legenda Laibach. Kapela obsadí Fléda club  23. února. Za téměř čtyřicet let své existence odehrála kapela téměř tisíc koncertů ve všech koutech světa a její desky si koupilo více než milion fanoušků.

 

Originální Laibach

Avantgardní scéna je pestrá, nonkonformní, ulítlá, provokující, překvapivá. Přesně takoví jsou Laibach. V souvislosti s nimi padly přívlastky jako „nejnebezpečnější kapela na světě“ nebo „jeden z nejdůležitějších uměleckých počinů v historii pop music“. Co do originality je skutečně těžké Laibach s něčím srovnávat. Určité vzdálené srovnání snesou snad jen Die Antwoord, ani zde to však není příliš přesné.

Laibach jsou v kontextu populární hudby natolik zajímaví, že se dokonce stali předmětem filmů či vysokoškolských disertačních prací. Ovlivnili mnoho svých současníků či umělců mladší generace; za jeden ze svých vlivů je považují i němečtí Rammstein, kteří bývají sami považováni za mistry originality v oblasti metalu. Zatím poslední deskou Laibach je studiovka The Sound Of Music, která spatřila světlo světa v listopadu loňského roku. My však budeme mít možnost zažít jejich koncertní „teď a tady“ naživo. Dá se předpokládat, že zazní i některé songy z uvedeného alba.

Lístky jsou stále ještě v předprodeji na webu pořádající agentury Obscure.

Text: Sylva Kaplanová

Foto: archiv kapely

 

Napsat komentář