Kabát v Dolní oblasti Vítkovice slavil, bavil a šířil Pohodu

V sobotu 8. června bylo v ostravské Dolní oblasti Vítkovice pořádně rušno a plno. Svých třicet let v jedné sestavě tady totiž přijel oslavit fenomén české rockové hudby Kabát. Aby neslavili sami, vzali si k oslavám pomocníky velmi výborné – Limetall a Doctor Victor. Koncert byl, stejně jako ty ostatní dosavadní, vyprodaný.

Doctor Victor zaujali, Limetall přivedli sedm členů kapely na pódium

První, docela ostřílená parta na velkých pódiích, Doctor Victor, svým bluesrockem upoutala i samotné AC/DC, když jim předskakovali na jejich pražském koncertě. Z jejich vystoupení jsme bohužel stihli jenom kousek, ale i přesto nás hodně zaujali.

Následovala krátká pauza a příprava aparátů pro Limetall. Mimochodem, na jejich loňském turné jim scénu navrhoval tým skupiny Kabát. V jejich asi pětatřiceti minutách hracího času zazněly písně z obou jejich desek. Za bubny nyní nesedí kráska Veronika Mrázová, ale její manžel Dalibor, protože Veronika čeká dítě. V jednu chvíli se ale také objevuje taky na pódiu a sekunduje svému muži. Najednou bylo tedy před zhruba třicetitísícovým davem na pódiu viditelných šest, ale ve skutečnosti pomyslně sedm členů kapely.

Kabát: „ Pohoda“ se táhla celým koncertem

Následně se začala chystat velkolepá scéna pro oslavence – Kabát. Intro začíná těsně po osmé večerní, rána jako z děla, a na scéně je hvězdná pětice v plné parádě. První songy Bahno, V pekle sudy válej, Porcelánový prasata – a pod pódiem všichni zpívají. V kotli pod pódiem není vidět jediný zamračený obličej – proč taky, když slavíme.

Mezi písněmi se moc nemluví, jenom malý náznak, co bude následovat, a jede se dál. Nebudu vypisovat, co všechno zaznělo, bylo těch hitů celkem dvaatřicet. Jen tak namátkou: Stará Lou, Malá dáma, se kterou byli v roce 2007 v Eurovision song contest, což nezapomněl Pepa připomenout. Dále třeba Banditi di Praga, a nemohla chybět Dole v dole, která by klidně mohla být takovou malou ostravskou hymnou, ani všelidová Na sever. Taky se zpívalo o Burlacích, a koncert zakončila Pohoda, která se táhla vlastně celým koncertem.

Ne, ještě to nebyla poslední píseň. V přídavcích zazněla hymna našich hokejistů z mistrovství světa v roce 2015 Brousíme nože, nesmrtelná Žízeň a Moderní děvče, kterou Kabáti tento koncert zakončili. Pro fanoušky byl dnešní večer neskutečným zážitkem, který si budou pamatovat hodně dlouho. Hudebně a po stránce show nebylo co vytknout – dobrý zvuk ve všech částech areálu, výborně udělaná a nasvícená scéna. Počasí bylo taky objednáno nádherné, a místo koncertu víc než dokonalé.

Text: Katka Floriánová, foto: Aleš Steffek

Napsat komentář