Slavnosti břeclavského piva nabídly rock i méně tvrdé žánry, a samozřejmě velký výběr piv

V červnu jsme se zastavili i na Slavnostech břeclavského piva v zámeckém areálu Břeclav. Tento menší, ale příjemný festival na jihu Moravy zaujme bohatou nabídkou různých druhů piv, a samozřejmě i (převážně) rockovou muzikou, za kterou sem jezdí mnozí fanoušci. Letos program oživili funkoví Monkey Business či folkpopoví Jelen.

Kromě piva zaujala příprava rolované zmrzliny

Od otevření areálu se scházeli fanoušci a přátelé kapel, kteří zaplnili postupně plochu před pódiem. Na počátku se nad areálem vznášela hrozba deště, která se nakonec nevyplnila a byl krásný prosluněný den.

Kapely se střídaly na dvou podiích, což byl z pohledu fans dobrý nápad, neboť nedocházelo v programu k žádným prodlevám. Bylo zajímavé pozorovat, kolik se ke které kapele hlásí fanoušků, kteří byli krásně rozeznatelní podle triček s logem kapel. Ty si někteří pořizovali na poslední chvíli ve stáncích s merchem.

V areálu byla spousta stánků s občerstvením, kde žíznivý fanoušci hasili žízeň (výběr nabízených piv byl opravdu široký) a někteří i hlad. Fronty byly, ale nečekalo se dlouho, obsluhující zaslouží pochvalu. Zajímavostí byla před zraky diváků připravovaná rolovaná zmrzlina, která dobře chutnala i vypadala. A její ruční příprava byla středem zájmu velkého počtu návštěvníků.

Na hvězdy došlo už i odpoledne: někteří museli dál na dvoják

S přibývajícím časem se dostalo na pódiu na jména jako Divokej Bill, Jelen, nebo Harlej. Někteří přišli na řadu už v odpoledních hodinách, neboť jak je u nás zvykem (festivalů je skoro víc než skupin), vyrážely záhy na další štaci, protože měly na tento den naplánované dvojkoncerty. Proto byla některá jména opravdu v brzkých hodinách a slušel by jim čas pro headlinery. Rojařenost a bujaré veselí fanoušků rostly úměrně s velikostí vystupujících kapel a množstvím vypitého zlatého moku.

Marek Ztracený zpíval mezi návštěvníky, Monkey Business neopomněli politiku

Marek Ztracený se chvílemi ztrácel mezi svými fanoušky, při vystoupení nevydržel na podiu a vyrazil zazpívat divákům do kotle z bezprostřední blízkosti. Své věrné nezklamali ani pánové z Visacího zámku, pobavili i Monkey Business. Kapela je zvyklá vyjadřovat se i k politickým záležitostem, a tak nás ani nepřekvapilo, že všichni její členové měli na oděvu placku s názvem některé politické strany. Proto nastala i chvíle, kdy byly tyto strany v jeden okamžik všechny na podiu. Šlo ale o recesi a určitě to nevyjadřovalo sympatie některého z umělců k této partaji. A aby toho nebylo málo, dal Matěj Rupert přídavek ve stylu operního zpěvu.

Poslední vystupující kapelou na této povedené akci byla pražská smečka Hentai Corporation. I přes občasné šílenství této kapely a hlavně jejího frontmana Radka Škarohlída proběhlo vše v poklidu a za nadšení fans, kteří si na tuto atrakci počkali. Došlo i na pogo a circle pit pod pódiem. Nezbývá než pořadatelům z břeclavského pivovaru poděkovat a těšit se, co připraví za program na příští rok.

Text: Sylva Kaplanová, Miloš Hlaváček, foto: Miloš Hlaváček

Napsat komentář