Stromboli dobyli hrad Špilberk, nyní se chystají do Ostravy do Garage

Stromboli

12. září hostilo Brno výjimečný koncertní zážitek. V historických prostorách nádvoří hradu Špilberk vystupovala jedna z nejoriginálnějších českých kapel, jazz/rockoví Stromboli. Dvouhodinový proud energie fanoušci kapele naplno vraceli – a právě tak to má být. Kapela pokračuje v příštích dnech a týdnech ve svém turné dál, nejbližší termín je 20. září v Ostravě.

Beznadějně vyprodáno a o fans dobře postaráno

Nádvoří hradu Špilberk disponovalo místy na sezení i stání. 12. září večer bylo však beznadějně vyprodáno. Nic jiného si totiž koncert Stromboli ani nezasloužil. Na malém nádvoříčku před hlavním nádvořím stály stánky s klasickým festivalovým občerstvením, nechyběla ani káva. O návštěvníky tedy bylo náležitě postaráno, prostory disponovaly také dostatečným množstvím toalet. Tyto záležitosti sice nejsou tím nejdůležitějším při návštěvě koncertu, přispívají však také k celkovému dojmu a pohodě návštěvníků, proto je třeba na ně také dbát. Pořádající Brnokoncert to ale zvládl skvěle.

Dvouhodinový příval energie – a publikum zpívalo úplně všechno

Ještě než vypuklo to, kvůli čemu sem jejich fanoušci mířili, odstartovala v sedm hodin svůj zhruba půlhodinový set alternativně-rocková předkapela Panoptikum. Pak už ale přišla osmá hodina a s ní Stromboli. Něco takového jsem dlouho nezažil na žádném koncertě. Dvouhodinový příval energie, kterou kapela prala do lidí naplno – a publikum zpívalo úplně všechno. Dav pod pódiem byl složený ze samých pravověrných fanoušků, kteří mají rádi Stromboli již dlouho, chodí na koncerty, znají texty. To ještě umocňovalo atmosféru.

V programu zazněly klasické písně z repertoáru Stromboli jako Sandonorico, Ivanhoe či Veliké Lalulá. Nesměl samozřejmě chybět ani Vilém Čok za mikrofonem, který přišel klasicky na písničku Ó hory, ó hory. Dokonce se v jedné chvíli vydal mezi fanoušky, což působilo zvlášť sympaticky. Kapela se přišla poděkovat dokonce dvakrát. Poprvé po jednom z největších hitů Košilela (pokud se u takto neprvoplánové kapely dá mluvit o hitech), který uzavíral regulérní část koncertu, a podruhé po přídavku Okolo ohňů.

Je třeba také dodat, že takto kvalitní muzika si žádá i perfektní zvuk. To bylo v Brně bezezbytku splněno. Po koncertě neměl nikdo z kapely problém přijít do stánku s merchandise, popovídat si, podepsat se, vyfotit. Členové Stromboli jsou velmi příjemní lidé, zvláště hudební mozek kapely Michal Pavlíček je noblesní pán.

Nejbližší další zastávka v Ostravě

Podzimní turné Stromboli pokračuje dál. Když kapela před pár lety obnovila fungování včetně veřejného vystupování, učinila tím jedno z nejlepších rozhodnutí na současné české hudební scéně. Kapela, která vznikla v 80. letech de facto jako ventil tvůrčí touhy Michala Pavlíčka po zákazu Pražského výběru, se sama stala legendou a jedním z nejoriginálnějších zjevů v české hudební historii. Stromboli v sobě soustředili naši hudební špičku, která zůstala kapele věrná i po letech, a i dnes kapela vystupuje v původním složení Bára Basiková, Michal Pavlíček, Jiří Veselý, Klaudius Kryšpín, Vendula Kašpárková a hostující Vilém Čok.

Nejbližší zastávkou turné bude Garage Club v Ostravě-Martinově, kde Stromboli vystoupí již tento pátek 20. září. Martinovský komplex Garage se skládá z klubu samotného, retro restaurace, které dominuje velký růžový cabriolet, a hotelu, který je jako dělaný na míru hudebním fanouškům i kapelám samotným. Můžete v něm přespat například v pokoji vyzdobeném ve stylu AC/DC, punku nebo hippie éry.

Text: Sylva Kaplanová, Alois Šlesinger, foto: Alois Šlesinger

Zbývající termíny turné v září 2019

19. 9.  ČT  Liberec, Club Warehouse
20. 9.  PÁ  Ostrava, Garage
21. 9.  SO  Chotěboř, Sokolovna Chotěboř
26. 9.  ČT  Přerov, Klub Teplo
27. 9.  PÁ  Plzeň, KD Šeřiková

 

Napsat komentář