Australští Airbourne rozduní svůj hard rock v pražském Roxy

Airbourne, Joel O'Keeffe

Představte si AC/DC v jejich vrcholné formě v sedmdesátých a osmdesátých letech. Poté se přesuňte do současnosti, ale zachovejte v paměti situaci v kapele během těchto dvou „pro metal slavných“ dekád. A jste doma – tohle jsou Airbourne.

Páté album se připravuje

Airbourne vznikli v roce 2003 v australském městě Warrnambool. Parta kolem bratrů Joela a Ryana O’Keeffeových, jediných původních členů, je známá svými velmi energickými a divokými koncerty. Do svých fanoušků sypou klasický starý dobrý hard rock. Na jejich tvorbu od začátku měly a stále mají vliv především AC/DC, dále i jejich krajané Rose Tattoo nebo The Angels.

Již během prvních tří let si jako support zahráli před Iron Maiden nebo Motörhead (jako tribute Lemmymu zveřejnili krátce po jeho smrti song It’s All For Rock ‚n‘ Roll s videoklipem). První album Runnin‘ Wild vydali v roce 2007 – a už tady se zrodilo několik jejich nejúspěšnějších songů jako Too Much, Too Young, Too Fast nebo Diamond in the Rough. V současnosti probíhají poslední úpravy nového alba Boneshaker, které vyjde 25. října. Ale ještě předtím se kapela představí ve středu 2. října v pražském klubu Roxy.

Frontman Joel O’Keeffe je šílenec schopný všeho

Na novou tvorbu si tedy ještě budeme muset počkat, nicméně bude to řádný hardrockový masakr, jak už jsme u této čtveřice zvyklí. Frontman Joel O’Keeffe je schopen mnoha neobvyklých bláznivých kousků. Na předloňském Metalfestu v Plzni nejprve seskočil z pódia a oběhl celý areál po obvodu, přičemž se prodíral hustým davem návštěvníků. Poté si vylezl po bočním sloupu až ke střeše pódia a odtud následně zahrál několikaminutové kytarové sólo. Tradičně si rozmlátil několik plechovek piva o hlavu, a ty následně házel do davu. Před jejich nejznámější peckou Live It Up si zase vždy přinese motor s klikou, kterou roztáčí za současného spuštění sirén.

Předkapelou budou Supersuckers

Airbourne jsou zkrátka pořád mladí a divocí. Čeká nás tedy hardrockový večírek té nejvyšší jakosti, a můžeme jen předvídat, jaké vylomeniny si Airbourne během svého koncertu nachystají. U nás jsou zvyklí hrát hlavně na velkých festivalech, tudíž pro ně klubové vystoupení také bude něco nového. Jako support si k sobě berou americké rockery Supersuckers, kteří minulý rok oslavili 30 let od založení. Koncert je již vyprodán, ale kdo hledá, najde, a třeba zrovna najde někoho, kdo prodává lístky.

Text: Mates Šimek, foto: Honza Švanda

 

Author

Napsat komentář