Miloš Meier vzdal Daveu Wecklovi hold na drummingsyndromovský způsob

Miloš Meier, Drumming Syndrome

Miloš Meier se v nejnovějším videu představil zase trochu jinak, než ho známe. Irsky laděná Road to Connemara však nepostrádá nic z jeho obvyklé hráčské energie. Zároveň probíhá i turné Drumming Syndrome, ze kterého přinášíme fotoreport.

Meier hraje Weckla

Skladba Road to Connemara je Milošovým bubenickým coverem Dave Weckla a Jaye Olivera. „Dave Weckl je jedním z mých oblíbených bubeníků od mých čtrnácti let. Viděl jsem ho live na jeho koncertech s Dave Weckl Bandem i s jinými projekty, ve kterých působil. Vždycky jsem obdivoval jeho způsob hry, byl pro mě zdrojem inspirace. V roce 2016 jsem měl tu příležitost poznat ho osobně na Adam’s Drumworld Festivalu v Holandsku, kde jsme oba vystupovali. Bylo to úžasné setkání a fantastická zkušenost!

Rozhodl jsem se nahrát píseň z jeho repertoáru, Road to Connemara, jako video a trochu ji přearanžovat v duchu mé ‚drummingsyndromovské‘ interpretace. Bylo pro mě skvělou výzvou naučit se jednotlivé části a velmi kreativní groovy a přechody. Cvičil jsem to hodiny. I když chovám vůči Daveovi Wecklovi velký respekt, mým cílem nebylo imitovat jeho styl, ale vnést do některých míst písně mou vlastní kreativitu i ‚rockovější‘ styl. Dave Weckl bude vždycky jedním z mých bubenických hrdinů a tohle video je mu takovou malou poctou,“ vypráví nadšeně i uznale Miloš Meier.

 

Drumming Syndrome blízko domova

Zmíněný Drumming Syndrome je úspěšný sólový projekt Miloše Meiera, který kombinuje sólovou bubenickou show s mluveným slovem, kdy Miloš ochotně odpoví na vaše otázky či si vyměňuje zkušenosti s přítomnými kolegy bubeníky. V poslední době jsme navštívili jeden z koncertů, a to zrovna ten, který se konal tak blízko Milošově domoviněv Machově u Hronova ve východních Čechách. Bylo plno a několik stovek příznivců si užívalo vystoupení nabité energií. Miloš Meier je prostě v českém, ale i evropském bubenickém prostředí hráčem, kterému se dostává zasloužené pozornosti.

Epizoda ve Stromboli

Na diskusní část tentokrát nedošlo, možná proto, že to tentokrát nebyl jeho samostatný koncertní večer – po něm se již chystali Stromboli. Kapela, která napsala jednu z nejdůležitějších kapitol české hudební scény 80. let, soustředila naši skladatelskou, instrumentální i pěveckou špičku (Michal Pavlíček, Bára Basiková, Jiří Veselý, Klaudius Kryšpín, Vendula Kašpárková, Vilém Čok). Milošova hudební dráha se s nimi protla vcelku nedávno – to když kvůli zdravotním problémům nějaký čas nemohl hrát bubeník Klaudius Kryšpín. V Milošovi měl důstojného zástupce, ale pak už zase naskočil do obnovené kapely, která v posledních pár letech slaví velký návrat. V Machově absolvovali další koncert svého úspěšného podzimního turné.

Text: Sylva Kaplanová, foto: Petr Chán

Napsat komentář