Opavský Bezva fest přivítal čtyři kapely s Trautenberkem v čele

Opavský Bezva fest - Trautenberk

I přes nepříznivou situaci nejen v kultuře se najde pár odvážných lidí, kteří se pokusí něco udělat a zorganizovat pro jiné. Mezi ně patří lidé z Rádia Čas Rock v čele s Romanem Jeřábkem. A tak vznikl Opavský Bezva fest, který se konal v sobotu 27. června.

Akce narychlo, ale o to lepší

Akce se konala v Areálu u Chovatelů, kde před lety začínal již zaběhlý festival Holba Rock na grilu. Její organizátoři to letos neměli vůbec lehké. Jeden festival museli přesunout na další rok, a najednou přišlo částečné uvolnění. Pokusili se tedy udělat narychlo jinou akci, a povedlo se. Pozvali čtyři skupiny, tři regionální plus známou tanz metalovou kapelu Trautenberk z Klatov. Rádi bychom vám tedy přiblížili, jak jsme Bezva fest vnímali očima fanoušků a reportérů v jedné osobě.

Mantl znamená kabát, na Lautr jsme se těšili, příjemně překvapili KOFE-IN

Přijíždíme na místo, kde zrovna začíná hrát první skupina z dnešního odpoledne. Název nám dává jednoznačně najevo, co bude z pódia znít. Jmenují se Mantl – pro neznalé slangových výrazů tento název znamená „kabát. Nehrají ale věci jenom od „Kabátů“, ale taky od kapel jako Škwor a Horkýže Slíže. Areál se pomalu začíná plnit a vypadá to na bezva večírek. Sice se musí končit docela brzy, ale i tak je fajn zajít se opět bavit na koncert.

Druhá v pořadí je kapela Lautr, ve které sedí za bubny již zmiňovaný Roman Jeřábek. Na ně jsem se těšil opravdu hodně. Nejsou zatím moc v povědomí širokého publika, ale v sestavě mají známá jména – například Dušan Folwarczny působí ve více kapelách (Sjetý gumy a další). Jak to tak vypadá, dost lidí přišlo právě na ně.

Třetí v pořadí jsou místní pop rockoví KOFE-IN. Přiznám se, že při jejich koncertním setu jsem nečekal takový úspěch. Zpěvák Jan Kunze to hned od začátku perfektně rozjel a vyhecoval všechny pod pódiem. Když jsem se pak se zpěvákem bavil, přiznal jsem se, že nejsou můj šálek čaje, ale zase bavilo mě houpat se u nich do rytmu. Přece jen jsou melodičtí a taneční.

Trautenberk: nikdo z členů nepostojí chvíli na místě

Poslední toho večera je známá „čeládka“ z KlatovTrautenberk. I když není zcela plno, u pódia je docela husto. A jak jsem se díval do davu, jaká věková kategorie na ně tady v Opavě přišla, musím s radostí říct, že tu byli naprosto všichni. Od dětí školou povinných až po fanoušky v důchodovém věku, od pankáčů po tvrdé metalisty. Pořadatel tedy zvolil správně. Ten, kdo tuto „čeládku“ zná, ví, jak jsou jejich koncerty živelné a zábavné. Nikdo z kapely nemá čas chvíli zůstat stát na místě. Pořád něco dělají: blbnou s „Aničkou“, kytaristi napájejí bubeníka, jeden zpěvák vezme druhému tvrďák, a je z toho malá rozmíška. Fanoušek tedy musí zůstat ve střehu.

Akce míří na rozmanitější posluchačskou veřejnost

Po vystoupení Trautenberku byl večírek u konce. Pořadatelům se povedla akce, která není úplně vyhraněná, míří na širší, rozmanitější posluchačskou veřejnost, a to je, myslím si, dobře.

Tak zase někdy někde na koncertě.

Text a foto: Aleš Steffek