Fajtfest Help Párty 2020 vytvořila důstojnou atmosféru Fajtfestu

Bad Victim, Fajtfest Help Párty 2020

500 vyvolených. Tak se dají nazvat návštěvníci letošní Fajtfest Help Párty 2020 na pomoc přesunutému hlavnímu festivalu, který to schytal stejně jako většina letošních akcí. Po zveřejnění a začátku prodeje se za lístky doslova zaprášilo, a i po navýšení kapacity bylo asi pět týdnů před akcí vyprodáno.

ToiToi story byla před lijákem schovaná v bezpečí stanu

Dvoudenní akci zahájili Spasm a „světově známí“ grindgoristé Gutalax. I když odpolední vedro vystřídal pořádný liják, nemělo to na tuhle ToiToi story vliv a stan, ve kterém se vše odehrávalo, praskal ve švech. Pátek pak zakončil Dj Čistič s excelentním výběrem skladeb.

Počasí se nad rockery smilovalo

Bohužel ani sobotní ráno nebylo lepší a déšť stále ne a ne ustát. Po nástupu Next Space a Terminál se naštěstí počasí umoudřilo a párty opět začala bublat. Backfist už tedy měli publikum připravené v pohotovostní teplotě a mohli šláplout na plyn. Frontman Tomáš Hajíček junior ví, jak na to, a strhl tak na svou stranu pozornost i fanouškovské podhoubí.

Meresiew zcela přesvědčili, Stercore jsou mým novým objevem

Táborská banda Meresiew, která už 12 let brouzdá hardcoreovou scénou, najela na sešlápnutý plyn předchozí bandy a pokračovala v krasojízdě ve velkém. Jejich tzv. „Ratatacore“ zní hodně dobře. Bohužel je ale čekají změny a nejspíš je opustí frontman Adzík, který hodlá jít jiným životním směrem. Jediným zahraničním zástupcem byli chalani Stercore zo Slovenska. Nikdy jsem na deathcore úplně nebyl, ale po tom, co předvedli tihle šílenci s právě vydaným albem Coming Soon, sakra rychle měním názor a patří tak k mým objevům.

Bad Victim chystají i klip

Po malé přestávce a upadající mlze na pódiu se vynořil sám pán pekel v doprovodu intra plačících dětí. Ano, to Bad Victim a jejich frontman Miland ve své nezaměnitelné rohaté masce rozjížděli svou show a museli se sakra ohánět, aby drželi lajnu s předchozími bratry. 20 let na scéně ale bylo zárukou toho, že to hravě dávali a valili jednu pecku za druhou. Na řadu pak přišly novinky z jejich právě vydaného alba Síra a chlad, která je sakramentsky povedená. Bad Victim naznačili v příspěvcích, že se chystá i nový klip, který by měl být ze hřbitovního prostředí. O kterou skladbu jde, ale zatím tají.

Cocotte Minute: nechyběly všechny klasické koncertní momenty

Posledními účinkujícími na téhle párty nebyl nikdo jiný, než numetaloví králové Cocotte Minute. Myslím, že není třeba představovat a vypisovat tu, jak moc to bylo dobrý, jak zažívám i během těch x koncertů ročně, co s nimi absolvuji. V jejich případě už není na nějakou tu improvizaci prostor a vše má svůj řád a načasování. Zellerův člun, osvětlený mikrofon v davu, prapory s fanynkami nebo Czendálovo vyskakování na combo jsou dnes už samozřejmostí. Potkat se s nimi můžete už 6. srpna na hradě Špilberk v Brně – a dát mi tak za pravdu.

Vstupenky na příští rok mizí

Celé toto posvícení zakončili sympaťáci z Klubovna.cz se svou slavnou pouštěčkou, která nekončila ani po rozbřesku. Letošní, i když omezený ročník tohoto legendárního večírku na kopci u Velkého Meziříčí ve mně zanechal opět hluboký hudební i emoční zážitek a ti, kdo nebyli a tenhle žánr mají rádi, věřte, že nic lepšího nenajdete. Na příští rok na regulerní festival Fajtfest lístky rychle mizí, tak sebou mrskněte – a určitě se tam potkáme. Díky všem účastníkům, ale i celé FF crew a zvukařům z ÓRO sound&light za perfektně odvedenou práci. A za rok…Fajt.

Text a foto: Jiří Kunčík

Author