Svět AC/DC je zase v pořádku: návrat staronové sestavy, nová deska a klip

Snímek z nového klipu AC DC

Lepší zprávu nemohli fanoušci AC/DC v této zvláštní době slyšet. Jejich idolové se vracejí – v sestavě, která také potěší. „Hmotným“ stvrzením návratu bude připravované nové album, které má uvidět světlo světa 13. listopadu 2020.

Předzvěst nové desky

Nyní, v čase, kdy mnoho kapel nevidí svou budoucnost růžově, nás přece jen zastihla jedna dobrá zpráva. AC/DC nedávno zčistajasna zveřejnili na sociálních sítích fotografii kapely s vypsanou sestavou: zakládající člen a duše kapely Angus Young, navrátilci Brian Johnson, Cliff Williams a Phil Rudd, a nejmladší člen Stevie Young. Nad hlavami se jim skví nápis PWR/UP (Power Up), předzvěst nové desky.

Staronová sestava: návrat ztracených synů

Není pochyb, že se jedná o oznámení věcí budoucích. Sestava je ve znamení návratu hned několika členů. Nejvíce tak připomíná AC/DC v jejich dřívější plné síle. Jedním z navrátivších je i bubeník Phil Rudd. V minulých letech měl problémy s policií kvůli drogám a údajnému vyhrožování, a na základě verdiktu soudu strávil osm měsíců v domácím vězení. Mezitím ho až do letošního roku zastoupil bývalý bubeník AC/DC Chris Slade. Basák Cliff Williams odešel již v roce 2016 na zasloužený odpočinek, ale nyní vidíme, že se do důchodu natrvalo ještě nechystá. A Stevie Young je synovcem Malcolma a Anguse Youngových.

Malcolmovy riffy

Na tomto novém albu mají zaznít i riffy zesnulého kytaristy Malcolma Younga. Bratrské duo vytvořilo společně mnoho skladeb, z nichž některé dodnes nebyly vydány. Malcolmův duch tak žije v tvorbě AC/DC dál – právě tyto společné kompozice mají být také součástí nového alba.

Axl jako záskok obstál, Briane, vítej zpět

Příznivce kapely po celém světě přitom před pár lety zarmoutila zpráva, že zpěvák Brian Johnson se na radu svých lékařů prozatím vzdává živého vystupování, jinak by mohl ztratit sluch. S napětím se tak čekalo, co bude s plánovaným světovým turné, které mělo zastávku také v Praze. Kapela učinila tah, za který ji někteří příznivci nejdříve proklínali – post zpěváka dočasně obsadil Axl Rose.
Rose se etabloval jako frontman Guns N‘ Roses s charakteristickým nakřáplým tenorem a mimořádným rozsahem, ale také proslul spoustou průšvihů i historek o tom, že je náročnější s ním vycházet.
Za mikrofonem AC/DC se s ním však udála změna. Kdysi nespolehlivý Axl šlapal jako švýcarské hodinky, po jeho legendárních několikahodinových zpožděních na koncertech ani vidu ani slechu, a i pěvecky obstál se ctí – přinejmenším neudělal Brianu Johnsonovi ostudu. Skeptici, kteří chtěli na „Axl/DC“ hromadně vracet lístky, tenkrát ťali vedle.
Nyní se však zdá, že Johnson je zdravotně opět zase celkem v pořádkua s ním i fanouškovský svět AC/DC.

A AC/DC po dlouhém napínání konečně zveřejnili už i oficiální video k prvnímu singlu Shot In The Dark. Píseň samotná vystihuje staré dobré AC/DC přesně jako v dobách jejich největší slávy.

Text: Sylva Kaplanová, foto: facefookový profil kapely, video: YouTube.com

 

Author