Doga zveřejnila záznam akustického livestreamu a dala nakouknout do svých plánů

Doga

Kapela Doga již zveřejnila záznam z prosincového livestreamu konaného ve spolupráci s Rádiem Čas Rock. Nyní si tak každý, kdo má vstupenkový kód, může kdykoli odkudkoli přehrát koncertní video, které je svou akustickou formou vzácností v obvyklé produkci Dogy. Zároveň jsme se dověděli něco o tom, co kapela chystá zhruba do března.

Streamovaný unplugged koncert na podporu kultury

Doga před Vánoci pojala nápad odehrát streamovaný unplugged koncert ze studia Rádia Čas Rock v Ostravě jako symbolickou náhradu za obvyklé předvánoční akustické koncerty v Karviné – ve městě, kde má své kořeny. Live stream byl zpoplatněn pomocí online vstupenek a výtěžek putoval na podporu kultury v ČR. Právě v tomto odvětví jsou nyní v těžké situaci kromě samotných umělců také pořadatelé, provozovatelé klubů a hal, manageři a tisíce dalších zaměstnanců, kteří se jindy za scénou starají o to, aby pódium stálo, hudebníci měli techniku v bezchybném stavu a aby si fanoušci odnesli co nejhezčí zážitky.

Technické potíže? Nevadí, bude i záznam!

Po koncertě se kapele ozývali někteří příznivci, že u nich docházelo k technickým potížím a nebylo jim přáno dívat se na stream plynule. Frontman Izzi záhy přislíbil nápravu – zveřejnění záznamu. Tak se skutečně stalo před pár dny. K záznamu streamu mají fanoušci nyní přístup z webu Rádia Čas Rock po vložení vstupenkového kódu.

Akustické podání: pomalejší skladby i pořádný rock

Některé písně jsou bezesporu vhodnější pro akustické zpracování než jiné, a toho si byla vědoma i Doga při sestavování setlistu. Zazněly tak pomalejší kousky jako Málo vím, či úvodní Málem, za kterou fanoušci speciálně děkovali na sociálních sítích. K baladám patří také skladba Vím, jak bolí se speciálním akordeonovým partem kytaristy Lumíra Krpce, ze kterého si Izzi při té příležitosti přátelsky utahoval slovy o parníku. Ale i jiné písně vyzněly v akustickém aranžmá velmi dobře, například Beskydy, Poslové předků, Od soumraku do úsvitu, pohodička Camarro či aktuální klipovka Dej mi duši svou. Typicky akustickou skladbu Máš vůni tequily Doga „poslala tam nahoru“ svému někdejšímu basistovi Pepovi Šikovi.

Fanouškovské klasiky

Píseň Až jednou slunce nevyjde je v dnešní době smutně aktuální, závěrem však vyjadřuje naději, že „kamaráde, fakt to není v hajzlu“. Doufejme tedy, že se to takto týká i naší současné reality. A až se na těch koncertech zase sejdeme, určitě zazní i všechny fanouškovské klasiky, které by diváci u obrazovek kapele neodpustili ani při online streamu: Jsem trochu divnej, Zelená, Nejsi nevinná, téměř závěrečná Já se na to (včetně házení toaletního papíru) a skutečně již finální Poletuju (s namotanými „fábory“ toaleťáku kolem „řídítek“ Izziho „motorky“ – stojanu na mikrofon).

Pozdravy diváků i dobré pití

Izzi během streamu občas promlouval k fanouškům. Přímo před sebou měl tablet, kde si mohl průběžně pročítat fanouškovské vzkazy (a že jich bylo). Připomněl také padesáté narozeniny Radegastu, přičemž tímto oblíbeným pivem rovnou mocně připil na zdraví. A když jsme u nápojů, pamatoval i na svou kapelu – v roce 2021 vyjde nová edice Doga zelené, třiatřicetiprocentní, stejně jako je roků kapele, a dokonce i padesátiprocentní třešňovice. Zmínil také natáčení nové desky během ledna a února, a naznačoval natáčení klipu „za velkou louží“.

Výhru věnovali také hokejisté

Během streamu mohli fanoušci vyhrát zajímavé ceny od samotné Dogy i od partnerů akceHC Oceláři Třinec, Radegast, TV Rebel a samozřejmě Rádio Čas Rock. Moderátorka Hanka Outratová nechávala losovat přímo jednotlivé členy kapely, losovací osudí bylo stylové – motorkářská helma.

Text: Sylva Kaplanová, foto: Honza Švanda

Author