Překvapivá smutná zpráva: zemřel Miroslav Žbirka

Miro Žbirka / foto: Miloš Milosfoto Hlaváček

Ve věku 69 let zemřel dnes 10. 11. hudebník Miroslav Žbirka. Zpráva v podvečer zaskočila hudební fanoušky na obou stranách slovensko-české hranice.

Jeden z těch, kteří tu měli být navěky

Miro Žbirka měl poslední měsíc zdravotní potíže. Přesto nás tato smutná zpráva přinejmenším překvapila, že přišla tak brzy, ve věku pouhých 69 let. Žbirka byl jedním z těch legendárních muzikantů, o kterých má člověk pocit, že zde budou navěky. Že k tomu fungování světa tak nějak patří.

Anglie a Beatles

Miroslav Žbirka měl vřelý vztah k Velké Británii. Není divu, jeho matka odtamtud pocházela a on sám jako mladík objevoval hudební svět skrz Beatles. Ti se stali pomyslnou červenou nití, která ho provázela celým životem. Byl jejich skvělým znalcem a kapela samotná pro něj dlouhodobě zůstávala velkou inspirací.

Nezaměnitelná poetika Žbirkových písní

Proslavil se jako zpěvák, ale také jako hudebník a skladatel. Je autorem mnoha hitů (Biely kvet, V slepých uličkách, 22 dní, Balada o polných vtákoch), které si zpívá několik generací a několik dalších generací si je zpívat nejspíš bude. Vždyť Žbirkovy písničky mají v sobě nezaměnitelnou poetiku a jeho typický pěvecký projev nám bude znít z desek ještě dlouho. Miro Žbirka nám chybí a jednou provždy chybět bude.

Text: Sylva Kaplanová, foto: Miloš Milosfoto Hlaváček, video: YouTube.com

Author