Bullet For My Valentine, Jinjer a Atreyu to sem přijedou rozsekat už ve čtvrtek

BULLET-FOR-MY-VALENTINE/foto: poskytnuto pořádající agenturou Obscure Promotion

Bullet For My Valentine si na prodejnost nosičů ani nezájem fanoušků nemohou stěžovat. S předposlední úspěšnou deskou se přesunuli do arén a odjeli ty největší koncerty. Velšský kvartet se nyní vrhl na fanoušky s nejnovější deskou a s aktuálním materiálem je na koncertě ve Foru Karlín 9. února zadupe do země. Obzvlášť, když s nimi tour jedou ukrajinští Jinjer a Atreyu ze Spojených států amerických.

Wow moment, když jsme poprvé slyšeli zásadní písně

Bullet For My Valentine patří mezi nejpopulárnější metalcoreové kapely. Po zásluze. Svými prvními deskami (debutem The Poison především) definovali britský metalcore, a hlavně k této hudbě dokázali přitáhnout nové fanoušky, pomohli tento žánr zpopularizovat. Ještě dnes i po více než 18 letech si pamatujeme ten „wow moment“, když jsme poprvé slyšeli Hand Of Blood a hlavně Scream Aim Fire. Od té doby se Bullet For My Valentine stali jednou z největších metalcoreových kapel a prodali milióny alb po celém světě.

Stadiónový metálek

A jak to u úspěšných kapel bývá, i oni v průběhu let experimentují se zvukem a dochází u nich k žánrovým odskokům. Po tvrdším, kořeny přiznávajícím období (album Venom) se na desce Gravity přiklonili k popovějšímu vyznění a svezli se na vlně moderního zvuku elektroniky a synťáků. Proč sakra mění zvuk? Kam tímhle míří? Takové byly každodenně se opakující otázky fanoušků, na něž má každý svou odpověď. Nazvat však Gravity přešlapem, by bylo mylné. Ani na ní BFMV neztratili svou tvrdost, jen na svůj sound pohlížejí jinak. Výsledkem je sice „stadiónový metálek“, ale explozivní kolekce s vymazlenou produkcí má aranže domyšlené a skladby skvěle napsané. A přesně takovéto desky autorům dovolují vystoupit z davu a napomáhají jim se vyvíjet, aby se pak mohli posunout dál.

Opravdu naštvanou, agresivní heavy desku

A tak Bullet For My Valentine vydali sedmé, eponymní album, které je opět odvážnou kapitolou. Se slovy „bylo načase, abychom vydali opravdu naštvanou, agresivní heavy desku, jíž lidem, obrazně řečeno, urazíme hlavu”, bylo vydáno jejich nejtvrdší a nejdivočejší album, které je opět nabito sóly, kytarovými vyhrávkami a monstrózními riffy. Forum Karlín tak čeká nespoutaná jízda, kotel dravých melodií, sól a nadupané rytmiky, které k hudbě těchto Velšanů už tradičně patří.

Jako velmi speciální hosté na koncertě vystoupí ukrajinští Jinjer a Američané Atreyu

Jinjer jsou díky neúnavné práci, nepřetržitému koncertování a kritikou oceňovaným nahrávkám bezpochyby jednou z nejzajímavějších kapel moderního metalu posledních let. I přesto, že kapela v čele s „andělem s ďáblem v těle“ Tatianou Shmayluk na pódiích tráví prakticky veškerý čas, dokáže se hudebně posouvat a vyvíjet, čehož důkazem je i aktuální deska Wallflowers. Ta dokazuje, že Jinjer nejsou náhlý záblesk stavějící na své femme fatale, ale že za kapelou stojí talentovaní a kreativní muzikanti, kteří vytvořili mnohem vážnější album s dotaženými písněmi. Tím jejich progressive groove metal získal temnější podtón a větší hloubku, neb také reflektuje trýznivý stav dnešního světa. Vedle tvrdých pasáží jsou tu zajímavé a nevšedně se zaplétající melodie, a mezi tyto těžké groovy a rytmické finesy jsou zasazené chytlavé emotivní zpěvy, které se vám zaryjí do hlavy. Jinjer jsou promyšlený a svůdný nářez, který intenzivně promlouvá k mladé metalové generaci.
Atreyu, pojmenovaní podle hlavní postavy z fantasy knihy a filmu Nekonečný příběh, vznikli v jižní Kalifornii během rapmetalové exploze na přelomu století. Svůj hardcore na začátku nabourali kytarami a vokálem, jež jejich materiálu dodávaly výrazný metalcoreový nádech, ke kterému se nakonec svým současným post-hardcoreovým výrazem a melodikou opravdu posunuli. Jako poslední mají na kontě výtečné album Baptize (2021).

Text a foto: TZ poskytnuto pořádající agenturou Obscure Promotion, video: YouTube.com

Author