Arakain slavil čtyřicetiny v O2 universu: průřez všemi érami

Lucie Bílá a Jiří Urban, Arakain 40 let/foto: Standa Vybíral

Čtyřicet let existence je v kapele velký důvod k oslavě. V sobotu 28. ledna, po roce plném hudebních oslav, uspořádala největší česká metalová legenda Arakain velký koncert v hale O2 universum. Setlist nabídl výběr ze všech etap existence kapely, slavnostní ráz večera podtrhla přítomnost bývalých členů.

Arakain jsou i vzpomínky

Arakain je kapelou, na které jsem hudebně prožil pubertu i pozdější léta. První jejich koncert, který jsem viděl, byl v roce 1986. Nápis Arakain byl nedílnou součástí mé školní brašny a později zdobil i pozadí mojí odškrtávací „sedmsetřicítky“ na vojně (povinná vojenská služba trvala v té době dva roky, tedy 730 dnů – pozn. red.). Mým idolem byl v té době zpěvák Arakainu Aleš Brichta, ale musím říct, že po období s Petrem Kolářem tento post důstojně obsadil Honza Toužimský, který drží mikrofon Arakainu pevně až do dnešní doby. Ze všech těchto důvodů jsem si nemohl nechat ujít ani výroční akci ke čtyřicátým narozeninám kapely.

Návštěvníci napříč generacemi

Už při příchodu před halu bylo vidět na tvářích přicházejících fanoušků, že sláva to bude opravdu veliká a že se všichni máme na co těšit. Sešly se zde snad všechny věkové kategorie, z čehož se dá usuzovat, že hudba Arakainu oslovuje velký okruh metalových a rockových fanoušků napříč generacemi.

Jacker’s žene vpřed neokoukanost, Černá točila klip

Jako první vystoupila v půlhodinovém setu služebně mladá předkapela Jacker’s, která vznikla v únoru 2022. Kluci jeli na plný plyn a předvedli kvalitní vystoupení. Dalším předskokanem byla kapela Černá. Jejich vystoupení bylo také nadmíru povedené, a navíc se při jejich vystoupení natáčel i klip.

Thrashové začátky, éra Petra Koláře a pozdravení od bývalých spoluhráčů

Pak už ale nastala chvíle pro oslavence. Členové Arakainu vtrhli po pádu obrovské opony na pódium se skladbou Jsem trochu jako, po které následovaly thrashové pecky jako Amadeus, Thrash the Trash, Strážci času, Pán bouře a plno dalších. Po této první sérii vypalovaček nastal čas na prvního pěveckého hosta. Tím byl Petr Kolář, který působil v Arakainu od roku 2002 do roku 2005. Petr zazpíval skladby Muzeum zla, Prázdnej kout, a společně s Honzou Toužimským si dali povedený duet Strom života. Poté nastal další zajímavý okamžik, protože na pódium byli přizváni bývalí členové skupiny Arakain – zakládající baskytarista Oldřich Maršík, taktéž zakládající bubeník Miroslav Nedvěd, pozdější bubeníci Karel Jenčík a Marek Žežulka, baskytarista Václav Ježek či kytarista Daniel Krob, kteří přišli pozdravit. Bohužel mezi nimi chyběli Aleš Brichta a Zdeněk Kub.

Lucie Bílá k Arakainu patří

A jaký by to byl výroční koncert, kdyby na něm nezazpívala hostující zpěvačka Arakainu Lucie Bílá, která má tuto kapelu jako svou srdeční záležitost, protože s nimi začala vystupovat v roce 1985 a dodnes s nimi jezdí na vystoupení po celé republice. Jako první písničku zazpívala Cornouto, pak společně s Honzou Toužimským duet Ty a já, a ti dva nezapomněli ani na převzatou skladbu Tygřice, v originále You Shook Me All Night Long od AC/DC.

Klasiky Arakainu na závěr

Po odchodu Lucky z pódia dále zazněly například skladby Dnes ještě ne, Zase spíš v noci sama, Arakadabra či Princess. Skladbu Brána iluzí si s Arakainem dokonce přišel na kytaru zahrát jejich zvukař Ondra Martínek. Po skladbě Proč? se kapela začala loučit a odcházela z pódia, což si fanoušci „nenechali líbit“ a vyjásali si přídavek. Pro ten se na pódium vrátila Lucie Bílá společně s Honzou Toužimským a zazpívali klasiku Zimní královna. Po ní ještě zazněla skladba Ďábelská hra, úplné finále pak patřilo písni Apage Satanas, při níž se na podium vrátili všichni účinkující. Lucie Bílá dostala z rukou kytaristy Jirky Urbana velkou kytici a po celém O2 Universu se rozlétly tisíce červených konfetek. Děkujeme, tento večer nám zůstane dlouho v paměti!

Text a foto: Standa Vybíral

Author