Kamenité Čas Rock Fest přivítal Ektomorf či slovenské hosty

Ektomorf/foto: Val Bujnošková
Během prvního červnového víkendu se konalo hned několik akcí. Jednou z nich, kterou Rocksound navštívil, byl Kamenité Čas Rock Fest ve Vyšních Lhotách uprostřed Beskyd.

Melodická hudba vládla začátku festivalu

První den začal krasojízdou slovenské sebranky Eufory z Martina. Ti do playlistu zařadili několik písní ze svého nového alba Fifth Dimension. Celý areál hned na začátku pěkně rozehřáli, a mohla pokračovat další melodická kapela Salamandra. Ta také pokračovala skvělým vystoupením, přivezla čerstvě vydaný vinyl a v setlistu promíchala známé hity i novější skladby. Poté vystoupili Dark Gamballe se svou energickou muzikou. Dále se na pódiu objevila kapela Kiss Forever Band, tribute jedné z nejznámějších rockových skupin všech dob. Ti zahráli všechny známé hity Kiss a přenesli diváky do éry glam rocku.

Návrat do tvrdších žánrů

Jako symbol návratu do tvrdších žánrů vystoupila kapela Malignant Tumour. Její ostrý zvuk dokázal rozproudit dav, který se bavil až do posledního tónu. Následoval maďarský metalový gigant Ektomorf, který svým brutálním energickým vystoupením dokázal nadchnout fanoušky, vyvolat pořádnou dávku adrenalinu, a taky taneční kreace v pogu. Jejich kombinace groove metalu a thrashu zanechala silný dojem a ukázala, proč jsou Ektomorf jednou z nejrespektovanějších středoevropských metalových kapel současnosti.
Na závěr večera se představili BijouTerrier, jejichž hravé skladby a výborná interakce s publikem přidala koncertu na potřebné živosti a ukončila první den Kamenité Čas Rock Festu.

Punk i výrazná image

Další den začal punkem, tedy kapelou Lepší stavy. Ta zvládla báječné probuzení celého areálu a vyvolala pogo. Poté vystoupili Spider X a následně pak neobyčejní pánové ze skupiny Panoptiko, kteří kombinují několik hudebních žánrů a vystupují ve výrazných maskách. Na výrazné image si zakládá i kapela Trautenberk se svými typickými kostýmy a texty z Krkonošských pohádek. Jejich vystoupení obsahovalo kouzelnické číslo, spoustu vtipů, a samozřejmě se objevila i „Anička“.

Každá z kapel si našla své fanoušky

Na pódiu se poté připravila metalová kapela Porta Inferi, během jejíhož vystoupení začal foukat silný vítr, který rozvířil dlouhé vlasy fanoušků i muzikantů. Kapela hrála na tomto festivalu již několikrát, ale tentokrát poprvé s dočasným bubeníkem Peterem Plevou ze Slovenska, který podal bravurní výkon. Slovensko má vůbec spoustu výborných kapel, a proto na festival zavítala i další punková parta Hoväda.sk.
To už ve Vyšních Lhotách zapadlo sluníčko a zbývaly už jen tři kapely. Metalová legenda Törr, rockový Komunál a veselý, taktéž rockový Alkehol. Každá z kapel si našla své fanoušky a všechny tři tak perfektně zakončily celý festival.

Díky

Po delší době se z Kamenitého nestalo Bahenité a pořadatelé Tomáš Hypl a Martin Šmířák tím snad prolomili prokletí deštivého festivalu. Zařídili vystoupení kapel z různých koutů země a z různých oblastí rocku, metalu a punku, za což jim moc děkujeme. Fanoušci se těší na další takto vydařený ročník Kamenité Čas Rock festu.

Text a foto: Val Bujnošková

Author