Brutal Assault, den čtvrtý: vrcholem vystoupení Deicide, závěr v režii švédského metalu

Infected Rain, Lena Scissorhands/foto: Jakub Smolík

Poslední den festivalu Brutal Assault se nesl ve znamení strhujícího vystoupení americké deathmetalové legendy Deicide, o úplný závěr se postala trojice švédských metalistů Hypocrisy, Cult of Luna a Marduk.

Sobota začala technickým death metalem, Infected Rain rozdivočili vše živé

Brutal Assault dospěl do svého posledního, sobotního dne. Ten odstartovali hned zkraje technical deathmetaloví mladíci Obsidious. Kombinací growlu a čistého vokálu nám kráce po poledni popřáli dobrou chuť k obědu britští metalcoristé Ithaca, sílu amerického death metalu nám připomněla pětičlenná formace Gatecreeper.
Melodickou tvář smrtícího kovu odhalili Finové Omnium Gatherum, a to především v podobě svého dosud posledního alba Origin. Pořádné peklo před pódiem i na něm rozpoutali moldavští Infected Rain, kteří u nás poprvé vystoupili s basistkou Alice Lane. Setlist postavili především na dvojici nejnovějších alb Ecdysis a Endorphin, frontmanka Lena Scissorhands se i na krátkou chvíli přesunula přímo mezi fanoušky v předních řadách.

Multižánroví Anaal Nathrakh splnili očekávání, Deicide odehráli kompletně své nejlepší album

Veselo bylo i následně během chvil, které patřily britským Anaal Nathrakh. Ti spojují black, death a industrial metal s prvky grindcoru. Místy sice zlobil zvuk, kapela však zachraňovala situaci svou divokou show. Frontman Dave Hunt chvílemi i pobíhal po pódiu s lahví whisky v ruce.
Jedním z absolutních vrcholů letošního „Brutalu“ byl koncert deathmetalových legend Deicide. Po jistých obstrukcích k nám konečně tito Američané dorazili a ve finále se opravdu vyplatilo si počkat. Frontman Glenn Benton hned zkraje ohromil svým až záhrobním growlingem. Deicide odehráli kompletně a ve správném pořadí písní své druhé album Legion, které nese status jedné z nejlepších deathmetalových desek vůbec. Srdce fanoušků smrtícího kovu musela zaplesat, protože tohle byl prvotní death metal v celé své syrovosti, rychlosti a technice.

K Napalm Death se přidal Dan Lilker, Trivium potvrdili roli jednoho z headlinerů

Poslední „brutalový“ den se, zkrátka a dobře, šlo z extrému do extrému. Hned po Deicide se do toho pořádně opřeli neméně legendární Napalm Death. V sestavě sice tentokrát scházel basák a dlouholetý člen Shane Embury, nicméně tahle grindcoreová mlátička jela jak dobře namazaný stroj a zpěvák Barney Greenway řádil na pódiu jako smyslů zbavený. Hitovku Scum odehrál s kapelou na basu Dan Lilker (ex-Nuclear Assault). Napalm Death vypálili i šest skladeb ze své nejnovější desky Throes of Joy in the Jaws of Defeatism.
Velká očekávání panovala před vystoupením hvězdných Trivium, pro které to byl letos druhý koncert u nás. Na pódiu se po obou stranách objevily sochy draků, bicí soupravu zdobil taktéž štít s podobiznou draka, zcela ve stylu dosud nejnovějšího alba In the Court of the Dragon. Frontman Matt Heafy často hecoval fanoušky k pohybu, a nutno říct, že při hitovkách jako The Heart From Your Hate, Strife nebo In Waves vytvořili fanoušci opravdu skvělou kulisu.

Poslední síly z fanoušků vytáhli Hypocrisy spolu s Marduk

Program spěl do svého finále a přišel čas pro švédskou deathmetalovou ikonu Hypocrisy. Frontman Peter Tägtgren se se svou hlavní kapelou vrátil do Čech po necelém roce. Hypocrisy přijeli opět v rámci turné k albu Worship, jehož název dokonce zdobil vyvýšenou plošinu, na které seděl bubeník Henrik Axelsson. Jejich hutné, chytlavé a technicky precizní riffy byly tím pravým na rozhýbání publika v již pokročilé hodině, kdy ze sebe fanoušci dolovali poslední zbytky sil.
Předposledním aktérem na hlavních pódiích byli jejich krajané Cult of Luna, jejichž post-doom metal lehce zpomalil tempo, avšak předznamenal finální ofenzívu třetí švédské formace v řadě – blackmetalových legend Marduk. Jejich set byl nekompromisním satanistickým poselstvím, jehož součástí byla i dosud nejnovější skladba Blood of the Funeral z letošní desky Memento Mori. Když už se zdálo, že je po všem, zformovali se Marduk na pódiu k závěrečné skladbě Panzer Division Marduk – a to byla tečka za celkovým děním na hlavních pódiích.

Třetí pódium opanovaly deathové legendy Benediction nebo blackoví Carach Angren

Sobotní program na Obscure Stage zdobily kupříkladu řečtí thrashmetalisté Suicidal Angels nebo britská deathmetalová legenda Benediction. Ta zahrála především skladby ze své nejnovější desky Scriptures a při jedné skladbě se ke kapele přidal i Dave Hunt z Anaal Nathrakh.
Řádně temnou atmosféru navodili jejich darkrockoví krajané Crippled Black Phoenix, o pokročilé noční hodině odehráli svůj set horroroví blackmetalisté Carach Angren. Úplně poslední kapelou letošního ročníku byli Američané Health, kteří spojují klasický rock s elektronikou, samply a prvky industrial metalu.
A právě s koncem jejich setu bylo letos definitivně po všem. 26. ročník festivalu Brutal Assault se povedl na jedničku po všech stránkách – a teď nezbývá, než se těšit na to, že se za rok v srpnu opět sejdeme v Pevnosti Josefov.

Text: Mates Šimek, foto: Jakub Smolík