Dark Christmas Tarji Turunen potěšily Brno, Olomouc i Ostravu

Tarja Turunen, foto: Honza Švanda

V předvánočním čase se to jen hemží vánočními koncerty. Některé mají sváteční atmosféru, jiné mají s Vánocemi společný jen název. To ovšem není případ finské Tarji Turunen. Její již tradiční koncerty, které v naší republice vždy odehraje před Štědrým dnem, mají sváteční atmosféru a jsou plné vánoční pohody.

Vánoční koncerty doprovodila i Moravská filharmonie Olomouc

V letošním roce vybrala pořádající agentura Pragokoncert pro tyto koncerty již tradičně Olomouc, Ostravu a nově i Brno, kde zazněly písně z vánočního programu Dark Christmas, který nese stejný název jako letos nově vydaná deska. Krom rockových muzikantů Tarju Turunen doprovázela také Moravská filharmonie Olomouc. Koncert byl rozdělen na dvě půlky s dvacetiminutovou přestávkou. Tarja v první půli vystupovala oděná do bílé romantické róby; po přestávce se objevila převlečená do dlouhých černých šatů. Škoda, že bylo povoleno fotit jen první tři písně, a tak jste o černý outfit na fotografiích ochuzeni.

Zazněly ukázky z nového alba i vánoční klasika

Fanoušci této severské metalové královny a vánočních písní, pohodlně usazení v sedačkách, si vychutnali nejen songy z nové desky Dark Christmas, ale samozřejmě i něco ze starší oblíbené tvorby. Zazněly např. vánočně laděné White Christmas, O Tannenbaum, Dark Christmas, Jingle Bells, Frosty the Snowman, Jingle Bell Rock a další. Na konci oficiálního programu předali fanoušci finské pěnici květinové dary, ta poté odměnila publikum dvěma dalšími přídavkovými písněmi. Posledním songem celého koncertu byla česky zpívaná Tichá noc. Pak už následoval potlesk zaplněného brněnského Sono Centra, z koncertu, který jsme navštívili s fotoaparátem a z kterého pochází i tato fotogalerie, odcházeli fanoušci nadšení a svátečně naladění. Věříme, že i příští rok dočkáme této hudební lahůdky, která umocní sváteční vánoční pohodu.

Text a foto: Honza Švanda