Zimní Masters of Rock: 14. ročník zimní verze našeho největšího metalového festivalu je na dohled

Již tradičně se o prvním adventním víkendu (1. 12. 2018) koná ve zlínské Hale Euronicszimní“ varianta festivalu Masters Of Rock. Jednodenní „lehčí“ verze však vůbec není „lehčí“ po stránce line-upu. Největšími hvězdami budou Cradle Of Filth, jejichž příjezd do „hlavního města metalu pod Beskydami“ je pro jejich fanoušky velkou událostí.

Američtí veteráni Exodus

Srdce zaplesá především thrash metalovým nadšencům, kteří budou potěšení čtveřicí velkých jmen. Jsou to američtí veterání EXODUS, kteří příští rok slaví neuvěřitelných 40 let existence. Už jejich debut „Bonded by Blood“ byl velmi pozitivně přijat a ihned dostal tuto kapelu do podvědomí veřejnosti s tím, že byla právě nastartována nezastavitelná thrashmetalová mašina. Na tento parádní debut navázala i následující alba „Pleasures of the Flesh“ z roku 1987 a roky po něm „Fabulous Disaster“. Zatím posledním počinem bylo album „Blood In Blood Aut“ před 4 roky. Pozornost zde budí především kytarista Gary Holt, kterého jsme mohli vidět na předloňském Masters se Slayer, a siréna za mikrofonem, Steve Souza. Kytarista Tom Hunting jsou spolu s Garym nejdéle působící členové.

 

Tahák jsou i Death Angel

Dalším tahákem jsou Death Angel, kteří jsou tuzemským metalistům též dobře známí. Z osobních důvodů museli sice stornovat svoji účast na letošním Metalfestu, teď už jsou ale tu a v plné síle. Stejně jako Exodus, i tato legenda, prozatím s 8 studiovými alby, hrající od roku 1982 pochází z Kalifornie a je součástí tzv. „Bay Area thrash metalové scény“, kam se řadí i Metallica či Slayer. I přes desetiletou pauzu a několika změnami v sestavě neztratili Death Angel svůj nekompromisní metalový ráz a první prosincový den nám přijedou pořádně zatopit pod kotlem, tedy pod pódiem.

 

Další do party němečtí Sodom a řečtí Suicidal Angels

Třetím do této party jsou němečtí Sodom. Sestavu kolem kytarového řezníka Toma Angelrippera jsme měli tu čest přivítat na letošním festivalu Rock Heart a jejich návrat do našich končin jistě nikoho neurazí. Od svého založení roku 1981 stihli Sodom vydat 15 studiových alb, z nich za nejúspěšnější jsou považována „Persecution Mania“ (1987), kde se poprvé představil kytarista Frank „Blackfire“ Godzsik (který se vrátil po 19 letech) nebo „Agent Orange“ (1989). Společně s Kreator, Destruction a Tankard tvoří „Big Four of Teutonic Thrash Metal“.

Poslední „thrashovkou“ jsou řečtí Suicidal Angels. Na metalové scéně se sice pohybují teprve od roku 2001 a mají prozatím na kontě 6 desek včetně předloni vydaného „Division of Blood“, ale už toho stihli celkem hodně, včetně předskakování velkým jménům jako Kreator nebo Onslaught.

 

Vystoupí i padesátiletý Nazareth

Budeme též svědky jednoho velkého jubilea, a to 50. narozenin hardrockových NAZARETH. Tito skotští rockeři mají na kontě již 24 studiových alb včetně letos vydaného „Tattooed On My Brain“. I přes četné změny v obsazení se stále toulají světem a přináší všem rockerům radost v podobě poctivé rockové hudby, přičemž zdaleka nemyslí na to, že by pověsili řemeslo na hřebík. Jistojistě se můžeme těšit na dobře známé hity jako „Love Hurts“, „Where Are You Now“, „Dream On“ nebo „Hair of the Dog“. V sestavě od úplných začátků kapely zůstává baskytarista a motor kapely Pete Agnew.

 

Vrchol obstará Cradle of Filth

Těšit se můžeme i na horrorové gothic metalové Cradle of Filth. Parta kolem Daniho Filtha se u nás posledně ukázala letos v lednu při turné s Moonspell a jejich temná tvorba plná čarodějnic, hřbitovů, ponurých nočních míst a hororové tematiky je stále aktuální. Sestava doznala mnoha změn, ovšem Dani Filth zůstává jako pilíř kapely od úplného začátku a podílel se tedy na všech 12 studiových albech, včetně loňského „Cryptoriana – The Seductiveness of Decay“. Nevyniká zrovna výškou, ale na podiu díky své vizáži a řezavému vokálu si toto výrazně kompenzuje. Krom toho je v kapele i české zastoupení, a to bubeník Martin „Marthus“ Škaroupka a Ashok, ex-kytarista Root.

 

Krom těchto gigantů současné metalové scény se můžeme těšit i na norskou gothic metalovou Sirenii v čele s krásnou Emmanuel Zoldan, švýcarské hard rockery Worry Blast, rakouské power metalové Visions of Atlantis a jediným českým zástupcem zde budou Dark Gamballe.
Vstupenky jsou stále k mání, a to za pěkných 900 Kč.

Na zimním Masters Of Rock se také tradičně zveřejňují první potvrzené zahraniční kapely na příští, regulérní „letní“ ročník festivalu (11.-14. 7. 2019). Lze zde již zakoupit i vstupenky za vůbec nejnižší, zaváděcí cenu – pouze v tento den a osobně. Od tohoto data můžete pak zakoupit vstupenky také přes webové stránky festivalu či přímo ve zlínském Masters Of Rock Café.

Text: Mates Šimek

PROGRAM:

12:00 – 12:30 WORRY BLAST
12:40 – 13:20 DARK GAMBALLE
13:40 – 14:20 SUICIDAL ANGELS
14:40 – 15:40 VISIONS OF ATLANTIS
16:00 – 17:00 SIRENIA
17:20 – 18:10 DEATH ANGEL
18:40 – 19:40 SODOM
20:10 – 21:20 EXODUS
21:50 – 23:10 NAZARETH
23:40 – 01:00 CRADLE OF FILTH

Napsat komentář