Wacken Open Air v zimním kabátě jako Wacken Winter Nights

Wacken

Nejslavnější metalový festival v Evropě, německý Wacken Open Air, přijde příští rok již počtvrté se svou zimní verzí. Tento koncept se však v mnohém liší a nabízí úplně jiný rozměr, co se metalových festivalů týče.

O pár vrstev oblečení navíc – a jedem

Mnohým metalovým fanouškům se v zimním období tradičně stýská po letních mnohadenních festivalových tazích, Přitom jde v podstatě jen o jedno – hodit na sebe o pár vrstev oblečení navíc, a pak už si jen užívat festivalovou atmosféru, jako by bylo léto! Tento zimní festival je naplánován na 14.-16. února příštího roku v německém městě Wacken, které leží zhruba 50 kilometrů severně od Hamburgu.

Nejlepší nový festival 2017

Tato metalová veselice se může pyšnit oceněním BEST NEW FESTIVAL 2017 v kategorii European Metal Awards. A zdaleka není jen o hudbě. Areál je rozdělen na čtyři hlavní části, které dohromady tvoří koncept středověkého světa plného magie, fantasy a sci-fi tématiky, obchodníků s velmi neobvyklým sortimentem, a k tomuto všemu přísluší i výběr metalových interpretů – najdete tu především různé odnože folk metalu, tématiku vikingů, pohanů, divoké přírody a vše, co k této veselé hudbě patří.

Ledový palác

Hlavní pódium se nachází uprostřed „ledového paláce“ – Ice Palace najdete uprostřed horní části areálu. Tady vás rozhodně nepřízeň počasí nebude trápit, navíc se zde topí, takže vám ani nebude zima. Vedle tohoto objektu se rozprostírají tajemné Mystic Woods – příjemné prostředí zimního lesa, kde se předvádějí nejrůznější kejklíři a je to rovněž příjemné místo pro odpočinek, pokud vám zrovna neučaruje hudební produkce. Je tu i schován i plac se stánky s občerstvením, tématický Wood Bar a Forester‘s House, které nabízejí široký výběr teplých i studených drinků. Potulují se tu lidé s kostýmech kouzelných stvoření i celé kapely hrající na velmi neobvyklé nástroje či bardi vyprávějící všemožné příběhy.

Bar ve stylu toho, kam chodil Lemmy

Přímo z lesa se poté dá vyjít do druhé části areálu, která je poseta stánky s metalovou, ale i středověkou a fantasy tématikou. Těch tu je takové množství, že člověk pomalu neví, kam dříve skočit. Najdete tu i rozlehlou kovárnu, lukostřelbu, střelbu z kuše, soutěž v házení seker, a též Rainbow Bar, který je podobný svému jmenovci v americkém Hollywoodu, kde trávil své volné večery legendární Lemmy Kilmister. Přímo naproti němu se nachází takzvané Theatre of Grace, kde se je druhé pódium. Celá budova se rovněž vytápí. Uvnitř najdete i stánky s merchandisem festivalu a kapel, a stranou od Theatre of Grace je i malý, volně přístupný lesík.

Kempování je poté možné hned vedle areálu, takže se nemusíte bát ani toho, že byste mezi svou ubikací a areálem nachodili zbytečně moc kilometrů. Vprostřed areálu jsou i tři menší pódia, na kterých se odehrávají různá umělecká představení a koncerty méně známých skupin. O hudební produkci tedy nebudete ochuzeni téměř ani vteřinu.

Kdo nám bude hrát?

Z kapel, které zde příští rok budou k vidění, lákají Wacken Winter Nights například na folkové Týr, kteří přijedou až z Faerských ostrovů, dále se ze představí britští pagan metaloví Winterfylleth, z domácí německé scény pak folk metalová stálice Subway to Sally. Keltskou odnož black metalu zastoupí legendární Primordial z irského Dublinu, hrající již od rok 1987, od východních nizozemských sousedů Německa si zde zahrají i vikingové Heidevolk. Obdobnou tématikou disponují norští Einherjer a jejich krajané Borknagar, kteří mísí black metal s folkem a prvky progresivní metalové muziky. Z Maďarska přicestuje Dalriada v čele s pohlednou Laurou Binder, které kombinuje čistý vokál s drsným growlingem, z Estonska pak zdejší návštěvníci uvítají folk metalový akt Metsatöll. A mnoho dalších podobných interpretů zde spojí své síly při této nádherné zimní metalové parádě.

Text: Mates Šimek, foto: web festivalu Wacken