Belphegor uskutečnili „pekelný rituál“ v pražském Futuru

Belphegor, Helmuth Lehner

Europe Under Black Death Metal Fire II – tak zní název turné, které v současnosti obráží Evropu ve složení veličin extrémního metalu Belphegor, Suffocation a Hate. Pro zastávku v Česku byl určen pražský klub Futurum Music Bar.

Jako předkapely se představili Carnosus a Betrayal

Švédská formace Carnosus se postarala o parádní úvod tohoto večera – jak oba kytaristé, tak i basák oplývali sedmi strunami a k vidění byl řízný death metal, který si při pohledu na muzikantskou zručnost celé této pětice nezavdal s techničtějším deathem. Jejich debut Dogma of the Deceased vyšel teprve nedávno, přesto bylo vidět, že svoji tvorbu mají najetou do detailu. Druhou předkapelou byla německá death metalová skvadra Betrayal, od jejichž vzniku letos uplynulo 15 let. V jejich podání šlo o velmi energický a divoký set, který rozhýbal mnohé diváky, a především frontman Alex si to náramně užíval. Stejně jako Carnosus, i Betrayal složili svůj set ze svého debutu, který nese název Infinite Circles.

Polští Hate: Pódium připomínalo rituální pohřebiště

Příprava pódia pro black/deathové Hate zabrala nějaký čas, výsledek ovšem stál opravdu za to. Prostřední stojan pro mikrofon tvořil dvoudílný kovový pilíř opatřený parohem, ze kterého dolů visel svazek obratlů. Podobné pilíře byly i po obou stranách pódia, navíc opatřené lidskými lebkami s parohy. Další lebky byly nasazeny na obrácených křížích vzadu. Frontman Adam, který užívá pseudonym „ATF Sinner“, se nezdržoval žádnými dlouhými proslovy mezi jednotlivými skladbami a se svou skvadrou předvedl velmi rychlou a melodickou metalovou mašinérii, při které se mnozí v předních řadách pustili do intenzivního headbangingu. Skladba Wrists byla poslední ze setu Hate, a najednou jako když utne – po doznění posledních tónů se celá čtveřice ihned odebrala do útrob zákulisí.

Suffocation prokázali své kvality inovátorů death metalu

Suffocation měli oproti Hate připravené pódium bez jakýchkoliv rekvizit. Hned poté, co zaujali své obvyklé pozice, odpálili svůj set skladbou Thrones of Blood. Svůj koncert odehráli s parádním nasazením a rozum zůstával stát nad tím, co tito veteráni se svými hudebními nástroji dovedou. Časté změny tempa, jeden breakdown za druhým, intenzivně rychlá sóla, strojově přesná hra bicích a řada dalších aspektů zdobí tuhle americkou legendu. Prim v jejich setlistu hrálo debutové album Effigy of the Forgotten, své místo zde však našel i song Clarity Through Deprivation z aktuální desky …of the Dark Light. Pořádné grády tomu dodával i frontman Ricky Myers, který nedávno vystřídal dlouholetého vokalistu Franka Mullena. Když už se zdálo, že je všemu konec, přišla celá pětice znovu na pódium a na závěr zahráli pecku Infecting the Crypts ze svého debutu.

Při koncertě Belphegor se pódium proměnilo v pekelnou svatyni

Pokud někdo žasnul nad rekvizitami, které měli při svém koncertu na pódiu Hate, teď je teprve něco čekalo. V samotném středu pódia se skvěl stojan na mikrofon opatřený trojitým obráceným křížem a dvojicí propletených hadů. Po obou stranách se tyčily smontované sady zvířecích kostí ještě s tlejícím masem na sobě, jejich vrcholy navíc zdobily kozí lebky. Dva velké piedestaly před bicími byly opatřeny hořícími svícemi, vzadu se pak tyčily dva obří obrácené kříže, jejichž středy zdobily opět kozí lebky. Najednou se spustilo tajemné intro a na pódiu se vynořil frontman Helmuth se svojí družinou. Hned první song Sanctus Diaboli Confidimus byl předzvěstí nového alba Belphegor, které má vyjít letos v říjnu.

Hustý kouř komplikoval práci fotografům

Pódium čas od času zahalila mračna kouře, ze kterých se všichni čtyři aktéři vynořovali jako démoni z mlhy. Helmuthův growl soustavně doplňoval basák Serpenth, zatímco prvně jmenovaný se se smrtonosným výrazem plížil po pódiu až na dosah fanoušků v předních řadách. V půlce setu přišel čas i na největší hitovku, které nese název Belphegor – Hell’s Ambassador. Helmuth se později krátce procházel se zdviženou kozí lebkou nad hlavou, zatímco hleděl na nespočet zdvižených „paroháčů“ z řad přítomných. Samotný závěr obstaraly staré známé songy Lucifer Incestus a Baphomet. Helmuth se poté dlouho loučil s fanoušky.

Všechny kapely si spolu náramně sedly

Tento večer neměl žádný slabý bod. Už od první kapely vše skvěle šlapalo a každá z těchto byla v něčem specifická. Mladí Carnosus a Betrayal toho mají ještě mnoho před sebou, Hate stále pokračují v nové tvorbě a pravidelně vydávají alba, Suffocation jsou v lepší formě než kdy předtím a Belphegor pořád zdokonalují svoji pódiovou show. Zkrátka a dobře – line-up „jak víno“, a téměř vyprodaný klub vytvořil skvělou atmosféru.

Text: Mates Šimek, foto: Petr Klepetko