Euro Bike Fest v Pasohlávkách: motorkáři pod pódiem a jeden slavný i na něm

Rybičky 48

Snad každý, kdo letos navštívil Euro Bike Fest pod Pálavskými vrchy, si přišel na své. Krásné holky i mašiny, kaskadérská motoshow, stanové tetovací studio, a v neposlední řadě parádní rocková muzika. Festival trval čtyři dny a jako každoročně se konal v ATC Merkur Pasohlávky.

„Elektrikáři“ AC/DC tribute: krev, pot a rock’n’roll

My jsme tuto akci navštívili v pátek a v sobotu, protože v tyto dny probíhala vystoupení kapel, které nás zajímaly nejvíce. Ne všechno jsme stihli poslechnout, ale i tak toho bylo dost, a o to se s vámi rádi podělíme.
Jako první v pátek vystoupila Tanja se svou kapelou, ve které není nouze o zvučná jména muzikantů, které známe i z kapely Citron. Za bicími seděl Radim Pařízek, Djordje Erić obsluhoval první kytaru. Druhou drtil Pavel Hanus a na basu hrál Radim Pařízek ml. Tanja si vystoupení užívala, a i proto se také líbilo a bylo po zásluze odměněno zvučným potleskem.
Ještě ani nestačilo skončit vystoupení Tanji, a už na druhé stage začla burácet kytara heavymetalové kapely Witch Hammer z Jablunkova. A že to byl parádní nářez.
Mezitím na hlavní stage někdo pověsil velký zvon, a každému došlo, že „elektrikáři“ jsou už skoro připraveni. Ano, AC/DC tribute se v ATC opravdu líbil a pod pódiem bylo našlapáno fans, kteří si to opravdu naplno užívali. Já osobně jsem obdivoval neskutečný výkon kytaristy, který měl za úkol napodobit Anguse Younga, a to se mu teda dařilo na výbornou. Nebál se odřít si kolena do krve a svým tělem vleže doslova vytřel celé podium. Při skladbách Hells Bells a Highway to Hell publikum doslova šílelo. Nechyběla ani show, při které zpěvák bušil obrovskou palicí do zvonu a ve finále se střílelo i z připravených děl.

GATE Crasher ušli velký kus cesty kupředu, po koncertě Alkeholu se zpívalo skoro ještě cestou domů

Po Austrálii nastoupil ryze český rock v podobě kapely GATE Crasher. Na začátku vystoupení nespadla opona, jako by je ani nechtěla vpustit, tak chvíli hráli „za záclonou“, ale vše bylo vzápětí napraveno a rozjela se show. GATE Crasher ušli velký kus cesty kupředu a jejich tvorba si získává čím dál víc fans. Zazněly hity jako Vzpomínky, Mrtvá a i písnička Laaaska, kde Michal Macek nahrazuje Ondru Nováka v pozici zpěváka a velice mu to sedí!
Jako poslední v pátek, těsně před půlnocí, vystoupila kapela Alkehol v čele s Otou Herešem, která rozproudila diváky známými hity. Ty byly v tu chvíli potřeba, protože teplota vzduchu klesla pod deset stupňů. „Olééé, oléééé, olééé, Alkehol, Alkehol“ nám znělo v uších ještě cestou domů, při které jsme se už těšili na sobotní pokračování této skvělé akce.

Kaskadérský úvod, kamión Jack Daniels a zombie show

Sobota začala netradičně návštěvou MFX SHOW s kaskadéry, při které nám všem naskočila husí kůže při pohledu na jejich odvážné výkony. Po place se proháněly motokáry, proběhly skoky se salty na kolečkových bruslích i kolech, a při nejvíce dechberoucím vystoupení létaly motorky vzduchem jako ptáci.
Dále jsme navštívili výstavu naleštěných krásných motorek, tetovací stanové studio a Jack Daniels kamión se samými dobrotami pod kapotou. Nechyběla zde ani tradiční zombie show, kdy na trati u Mušovského jezera lovili nevinné oběti z civilního davu, které prchaly i ne zrovna teplou vodou až dvacet metrů od břehu. Sestava zombie byla tentokráte hlavně dětského původu, ale i tak to stálo za to.

Hlahol i Komunál potěšili své věrné

Posilněni z procházky jsme vyrazili opět k rockové malé scéně, kde se chystala jako první kapela Dr. Doll. Ta nasadila svižné tempo a přitáhla k pódiu základní část publika, a tím připravila úrodnou půdu pro kapelu z Teplic Hlahol. Lemmyho styl s českými texty byl pro každého v podání této skupiny opravdu skvělý zážitek.
Vystoupení jednotlivých kapel na sebe úplně nenavazovala, a tak při posledních třech skladbách Hlaholu se už z hlavní stage ozývalo dunění Komunálu. Toto nechtěné „stereo“ nevyznívalo zrovna nejlíp mezi lidmi přesunujícími se zpod jedné stage na druhou, které byly od sebe vzdáleny zhruba sto metrů. Komunál odehrál v Pasohlávkách na hlavním pódiu výborný koncert, při kterém zazněly jejich největší hity jako Zapalte nás, Naše věc, Srdce v řece a plno dalších.

Na Rybičkách 48 bylo narváno, Doga je na moto akci skutečně na svém místě

Po Komunálu jsme si odskočili na chvíli poslechnout na druhou stage kapelu NastyRatz, kteří nám stylem i vizáží tak trochu připomínali Mötley Crüe. Na hlavní pódium však už nastoupil lídr večera v podobě oblíbené kapely Rybičky 48, a bylo to vidět i v hledišti, kde bylo doslova našlapáno. Kapela nešetřila pyrotechnikou, a tak se i diváci v prvních řadách ohřáli v chladném večeru. Pánové samozřejmě zahráli své největší hity jako Slibuju, že nebudu pít, Zamilovaný/Nešťastná, Američan z Poličan a další. Na divácích bylo vidět, že znají všechny jejich texty nazpaměť.
Jako poslední vystoupila na tomto motosrazu kapela Doga, která udělala radost všem motorkářům, protože i jejich zpěvák Izzi je zarytým milovníkem motorek.

Díky!

Závěrem musíme poděkovat pořadatelům, že i v této nelehké době uspořádali se ctí tento festival i přes riziko prodělku. Vše bylo vzorně nachystáno a nepotkali jsme člověka, který by si na něco stěžoval. Pokud to situace dovolí, rádi navštívíme i další ročník této jedinečné akce!

Text a foto: Standa Vybíral

Author