Desed (Dark Gamballe) v rozhovoru: Rád vytvářím milostné příběhy neobvyklých dvojic

Desed, Dark Gamballe

Partička Dark Gamballe nedávno zveřejnila novou skladbu Romance panenky a kladiva z jejich připravovaného alba. A právě k této písni vypustila i nový klip, na jehož námětu i střihu se podílel sám frontman Desed. Tomu jsme položili pár otázek o novém albu, blížících se dvacetinách kapely i o tom, jak ho vůbec napadlo neobvyklé téma příběhu pro zmíněnou novou píseň.

Ahoj kamaráde. Dnes jste vypustili přesně po roce od Kamikadze nový klip k písni z připravovaného alba. Jak pokračuje nahrávání?

Hlásím, že nahrávání nového alba je hotové. Po uplácení hudebních a textových múz, kterým jsme upsali duši, aby nám poskytly nové písně, přijde na řadu nemilosrdné plení tónů, vyhrávek.

Opravdu, kolikrát si říkám, jestli je možné do jedné pasáže vymyslet tolik melodií a variací.

Jasně že je. No a až projdeme tímto plecím procesem, budeme mít nové album. Nechci napsat typické, protože jsme opět vyzkoušeli začlenit do DG postupy, které pro nás nejsou vůbec obvyklé. Tentokrát především důraz na odlišnou rytmiku a kontrasty. Panenka – něžnost na jedné straně, kladivo – hrubost na straně druhé. Jestli se nám to povedlo, posoudí sami fanoušci.

Romance panenky a kladiva…můžeš mi sakra říct, jak tohle tě napadlo? Po poslechu jsem ale dal za pravdu, že to má opět hloubku a smysl. Kde se vůbec v tobě bere tolik těchhle osobitých až extravagantních nápadů…Máš to z knížek?

Hrozně rád vytvářím milostné příběhy neobvyklých dvojic. Jsem tím pravděpodobně doživotně postižený, a tak se tohle téma stalo hlavním textovým proudem napříč veškerou hudbou a texty, na kterých se podílím. Strašně rád bych napsal, že hodně čtu, tak jako po celý život, ale momentálně to není moc pravda. Jsem většinou tak unavený, že po pěti stránkách usínám. Takže resumé je, že sice čtu pořád, ale želvím tempem. Ale v autě poslouchám audio knížky, jak je to jenom možné. Knížky miluji.

Všiml jsem si, že jsi se podílel nejen na námětu klipu, ale i na střihu? Jak tě to bavilo?

Dokáže mě to pohltit tak, že téměř vymažu svět kolem sebe. Zapomínám i jíst, a to je u mě fakt něco, protože já jím rád a hodně. Střih je totiž nesmírně kreativní činnost. Vlastně v mém případě ještě i dobrodružství. S klipem Romance jsem měl původně jiné plány, ale jak jsem viděl ty krásné záběry hrajících členů DG z kamery Michala Štefloviče, vydal jsem se jinou cestou. Opustil jsem příběh a vsadil právě na záběry hrající skupiny. Pak to celé doladil právě Michal, ve kterém jsem našel kamaráda, a zároveň objevil nesmírně šikovného člověka. Myslím, že on je rozhodně persona, která zanechá výraznou stopu ve světě klipů pro DG i jiné kapely v našich luzích a hájích.

Ještě se jedou vrátím k nové připravované desce. Bude jubilejní ke dvacetinám DG?

Bude to prostě nová deska a doufám že udělá lidem radost, tak jako ji dělá nám.
Na jubilea nás moc neužije, nejsme moc nostalgické typy. Bylo dobře před tím a bude zase fajn. Jsme už trochu veteráni, ale doufám, že album bude svěží, jako bychom měli elixír mládí. (smích )

Všichni se už těšíme, až tahle nenormální doba skončí a opět se všichni uvidíme na akcích. Máte už nějaké plány nebo představy, co dál?

Máš pravdu, těšíme se moc na „normální“ dobu. Budeme hrát víkend co víkend a budeme rozdávat a sbírat energii. Pokud to dopadne takhle, nic dalšího nepotřebujeme.

Nebude třeba nějaké turné k dvacetinám DG? Myslím, že by byli fanoušci včetně mě nadšeni.

S tím turné je to jako s jubileem. Jsme zvyklí hrát o víkendech pořád už třicet let, pokud počítáme i dobu pod názvem Dark. Rádi bychom v tom zase pokračovali.

Díky moc za tvůj čas a věřím, že se brzy zase potkáme, až tato doba pomine a konečně se budeme moct všichni zhluboka nadechnout třeba u vaší  hudby, která je sakra skvělá.

Já děkuji tobě za letitou nezištnou podporu. Moc rádi tě uvidíme, barde rockový.

Ptal se a fotil: Jiří Kunčík, video: YouTube.com