Fanoušci českého bigbítu oslavili v Králíkách Rockové Velikonoce

Doga, Izzi, Rockové Velikonoce, Králíky 2023/foto: Zdeněk Dlouhý

Každoroční oblíbený mejdan s názvem Rockové Velikonoce ve východočeských Králíkách opět přilákal několik stovek rockových fanoušků, kteří zaplnili zdejší Kulturní dům. Celkem se zde představilo sedm známých jmen české a slovenské rockové scény.

Vše začalo s legendární kapelou Pumpa, značně zaplněný sál si užili Limetall

Už během poledne byl celkem oříšek sehnat v blízkosti Kulturní domu místo na parkování, jelikož se sem sjíždělo opravdu početné množství rockerů z blízkého i širšího okolí. K dispozici byla opět venkovní jídelna a dostatek výčepních míst, což jistě všichni uvítali. Krátce po první hodině odpolední odpálila program služebně nejstarší kapela letošní sestavy, legendární Pumpa. Kapela bavila fanoušky údernými kytarovými riffy a vtipnými texty, zpěvák Miloš Mařík se ptal, z jaké dálky přítomní dorazili. A podle ohlasů sem mnozí vážili i více než stokilometrovou cestu. Jako druzí vystoupili Limetall, které už sledoval celkem hustě zaplněný sál, což frontman Fany Michalík náležitě ocenil. Na důkaz zakopání válečné sekery s kapelou Citron, kde on a jeho dva spoluhráči dříve působili, kapela zahrála jejich skladbu Zahradní slavnost. A došlo i na cover části notoricky známé skladby Stairway to Heaven.

Doga vyměnila Harley za lebky, Komunál skvěle spolupracoval s fanoušky

Hardrocková legenda Doga obměnila pódiovou výpravu a namísto obvyklého motocyklu Harley-Davidson vystavila v přední části pódia tři velké osvětlené lebky. Izzi a spol. bavili fanoušky výběrem největších hitovek jako Nejsi nevinná, při které si fanoušci sami několikrát odzpívali refrén, Poletuju, Jsem trochu divnej nebo novější skladbou Beskydy. Při songu Já se na to… tradičně létaly mezi diváky role toaletního papíru a kapela se loučila oděna ve srandovních maskách. Sborové vokály fanoušků neutichly ani když přišla řada na oblíbený Komunál, jenž zde vystoupil už v minulém roce. Spolupráce s fanoušky fungovala parádně, kapela postavila svůj set zejména na své poslední desce s názvem Naše věc. Nechyběly však oblíbené skladby Děvka, Volnej pád, Zapalte nás nebo Střílej zezadu. Komunál se rozloučil hitovkou Hrobník a smrt.

Horkýže Slíže vytvořili pořádně divokou atmosféru, Krucipüsk pokračoval v nastoleném trendu

Pořádně veselou a živou atmosféru vytvořili v sále Horkýže Slíže. Kuko, jak si přezdívá zpěvák této slovenské bandy, naběhl na pódium v boxerských rukavicích a kapela ihned rozjela set toho nejlepšího ze své tvorby. Nutno vyjádřit obdiv fanouškům, že spousta z nich měla najeté texty, a tak si s kapelou zazpívali songy jako Vlak, Líza a Wendy, Silný refrén, Emanuel Bacigala, L.A.G. Song nebo Nazdar. Ještě veseleji a houpavěji bylo, když pódium opanoval Tomáš Hajíček s Krucipüsk. Hned na úvod nám naservírovali hitovku Druide, z dosud nejnovější desky se do setu vešly třeba Mamánek, Zas a zas nebo Jeho žena. I přes pokročilou hodinu se kapele povedlo fanoušky pořádně rozhýbat, ti byli na závěr odměněni dvojicí známých skladeb Láska je kurva a Keltskej osud.

Závěr obstarali turnovštví De Bill Heads, první kapely příštího ročníku jsou známy

Poslední kapelou dalšího vydařeného ročníku Rockových Velikonoc byla turnovská banda vtipálků De Bill Heads. Zejména zpěvák Honza Havlíček nešetřil vtipnými průpovídkami často i na adresu svých spoluhráčů. De Bill Heads zahráli řadu skladeb z nové desky Superhero, byl však dostatek času i na velké množství známějších skladeb jako Snad toho nechci moc, Ryba se má, Amsterdam, Hadry kožený nebo závěrečná Dovolená s Elvisem. A to bylo vše. Nabitý line-up opět přilákal stovky fanoušků rockové muziky, řada z nich vážila i poměrně dlouhou cestu. A jak již někteří vědí, příští rok se na vás zde v Králíkách na Velikonoční neděli těší Harlej, Alkehol a Protheus, další kapely budou oznámeny později.

Text: Mates Šimek, foto: Zdeněk Dlouhý