Hans Krmi, Perseus: Deska Mor je o životě i smrti

Perseus/foto: Petr Dio

Skupina Perseus z Olomoucka nedávno v rámci svého koncertu natáčela materiál na videoklip k písni Jáma a kyvadlo. Náš reportér Petr Dio byl u toho a při té příležitosti vyzpovídal jejich kytaristu Hanse Krmiho. Řeč byla o novém albu Mor a také vysněném švédském studiu, kde připravují svá alba ty největší metalové hvězdy.

Nedávno vám vyšel nový klip k písni Jáma a kyvadlo z posledního alba Mor. Jak dlouho jste na nové desce pracovali?
Desku Mor jsme točili asi dva roky. Tedy pokud počítám nahrávání nástrojů, zpěvu, doprovodných vokálů a různé aranžování, včetně času, kdy jsme dávali dohromady grafiku, booklet, foto a podobně. Ale materiál jsme vlastně začali skládat už někdy v roce 2015 nebo 2016. Musím říct, že se nám toho za tu dobu v životě událo tolik, že už to je všechno trochu v mlze. Měli jsme různé personální rošády, a tak se to protáhlo na dlouhých osm let od poslední desky Říše vlků. Možná jsme se i trochu flákali… kdo ví. Sestava vypadá stabilně, zkušenosti přibyly, a tak další deska už snad bude dřív než v příští dekádě.

Kdo všechno se na albu podílel?
Na albu se skladatelsky podílelo celkem šest lidí. Kytarista, vrchní skaut, běžec a nepíč Jirka Ambros má na svědomí Vizionáře. Náš paleontolog, chovatel divé zvěře, krotitel dinosaurů a baskytarista Lukáš Insun Vymětal udělal pohádkové Sedmero Krkavců. Jarda Jeff Novák, který nás opustil a který zastával post kytaristy před Jirkou Ambrosem, přišel se skladbou Zbabělý tanec a právě zmiňovanou písní Jáma a kyvadlo, které nám kamarádsky ponechal. Vrchní brblal, kverulant a kytarista – tedy já – přinesl skladby Mor, Karma, V prachu hvězd a Poslední soud. No a náš frontman, zpěvák a dvorní básník Mirek Spilka, složil písničku Zůstat a stát, udělal zpěvové linky a skvěle otextoval všechny skladby na albu.

Kde nahrávání probíhalo?
Co se samotného nahrávání týká, bicí jsme připravovali u Mirkova syna Davida Spilky v jeho DS Studiu v Olomouci, tamtéž jsme nahráli Mirkovy zpěvy a doprovodné vokály, se kterými nám pomáhaly holky Hanka Vajčnerová Čepičková a Mia Viková. Jelikož to technologie už dnes umožňují, kytary a baskytara se pak nahrály v pohodlí mého domova. Tam jsem také po nocích vymýšlel a dodělával všemožné i nemožné aranže. Často jsem chodíval spávat nad ránem. Holt múza si nevybírá, kdy bude klepat na dveře. Nakonec jsem ještě poprosil kluky Reného Perryho Davida z Flowerwhile a Mika Kůse z Eagleheart a Kreyson o další vokály, aby hlasově podpořili výraznější pasáže, především refrény, a dodali tomu trochu příslovečnejch koulí. Pak už stačilo všechen materiál zkompletovat a poslat do švédského studia Fascination Street Studios, kde se nám postarali o mix a mastering.

O čem texty například pojednávají?
Témata písní mají širší záměr. Mirek rád píše formou příběhů, inspiruje se v knihách, filmech, historii, ale také hodně v tom, co se děje kolem nás. Jako spojující téma celého alba vnímám život a smrt – a jejich nedílnost. Mor je o smrti i o životě, Karma i Zůstat a stát je o životě, Poslední soud zase o smrti… Myslím, že každý z těch příběhů má svůj přesah a jinotaje. Ať si v nich každý najde to, co zrovna hledá.

Co vás vedlo k tomu, udělat mix a mastering v zahraničí ?
Studio, kde se dělal mix a mastering, jsme vybrali proto, že je to věhlasná instituce, kde vznikaly metalové klenoty světového formátu. Stačí se kouknout namátkou, co mají ve svém rosteru, a člověk pochopí, že ví, co dělají – Powerwolf, Hammerfall, Arch Enemy, Kreator, Dimmu Borgir, Dragonforce a nespočet dalších. Pro některé z nás to byl splněný sen. Bylo by fajn se tam jednou podívat i naživo, ale asi bych byl tak nervózní, že bych nenahrál ani tón, a taky bychom museli vypáčit nějakou banku. Tyhle fóry jsou docela nákladná záležitost.

Proč právě tato skladba?
Jámu a kyvadlo jsme vybrali proto, že má chytlavou melodii, je svižná, živá a jsou tam pěkné kytarové vychytávky. Prostě nás baví hrát a máme ji rádi. Ale je pravda, že kandidátů na videoklip bylo více. Snad se nám podaří udělat brzy další.

Kde všude si desku můžou fanoušci koupit?
Album Mor (stejně jako starší Říši vlků) můžete objednat přes naše Facebookové, Instagramové nebo webové stránky, na e-shopu vydavatelství Metalgate (momentálně vyprodané, ale brzy doplníme) – a samozřejmě na našich koncertech. Jinak naši muziku samozřejmě můžete poslouchat na YouTube, Spotify, Apple Music, Deezer a dalších streamovacích platformách.

Kde všude vás můžeme v nejbližší době vidět a hlavně slyšet?
Naživo nás v nejbližší době můžete vidět 6. května v Šumperku v H-Clubu s Rimortis a Snaefell, 27. května na naší domácí půdě v Olomouci v Bounty Rock Café opět s Rimortis a kapelou Atak. S velkýma fesťákama jsme letos neměli úplně kliku, ale fandové nás uvidí na Litovelském otvíráku 12. srpna. Zbytek času pak věnujeme přípravě nových fláků. Něco už se začíná pomaloučku chystat.

Díky moc za rozhovor a přeji, ať se daří.

Foto a text: Petr Dio, video: YouTube.com