Magmafest 2023, den první: tahákem byli Škwor, Tři sestry nebo Harlej

Škwor, Petr Hrdlička/foto: Honza Švanda

V polovině srpna jsme navštívili tradiční festival Magmafest, který letos opět zavítal do areálu Letního kina v Jihlavě. V pátek byly největším tahákem kapely Škwor, Tři sestry, Traktor a Harlej, sobotní program vedle Debustrolu lákal např. na Alkehol, Arakain, Dymytry nebo slovenské Horkýže Slíže.

Magmafest 2023: dvoudenní, vyprodaná akce

Akce byla dvoudenní, což potvrzovalo množství fanoušků stanujících a kempujících poblíž areálu i v přilehlých jihlavských kempech. Počasí bylo příznivé a palčivé sluneční paprsky hrály do karet provozovatelům občerstvovacích stánků. Festival byl vyprodaný, což se zejména v pátek projevilo na zaplněnosti areálu a rychlosti obsluhy u občerstvení, hlavně u prodeje piva.

O úvod festivalu se postarali Lady Kate, Hanz´s Fuckers a Lautr

Páteční program odstartovala ve tři odpoledne místní symphonicmetalová formace Lady Kate v čele s frontwomankou Anetou Noskovou. Kapela, která kombinuje české a anglické texty, představila publiku rozrůstajícímu se pod pódiem například skladby Reproach, Kinky Dream, Tajemství nebo slavný cover Phila Collinse Another Day in Paradise.

Krátce po čtvrté hodině nastoupila na jeviště rozehřáté odpoledním sluncem hulínská skupina Hanz´s Fuckers, která rozpohybovala přítomné diváky skočným rock’n’rollem. Jejich štafetu v půl šesté převzala ostravská hardrocková kapela Lautr.

Tři sestry naplnili areál na maximum

Jedním z taháků pátečního podvečera byla nesporně kapela Tři sestry. Krátce před jejím vystoupením se areál Letního kina naplnil natolik, že pohyb v davu byl možný jen s obtížemi, a ne všichni fanoušci se dokázali dostat před pódium na své vysněné pozice. Legendární partička Tři sestry odstartovala svůj set v sedm hodin. Lou Fanánek Hagen si tradičně při vystoupení poseděl na připraveném pivním sudu, který nikdy nesmí na pódiu chybět. Muzikanti rozdávali nafouknuté barevné balónky s logem kapely, usměvavá Supice hrála na harmoniku jako o život a Jaroušek se na konci vystoupení objevil v baloňáku s opicí připnutou za kalhotami. Rozdovádění fanoušci si spolu s kapelou zazpívali např. songy SvatáPetra, Sovy v mazutu, Lidojedi, Homosexuál, Dederon, Aida nebo Turci.

Traktor bodoval s Bludičkami, Harlej zakončil ohňostrojem

V půl deváté přišel čas na vystoupení skupiny Traktor, které tradičně obsahovalo ohnivé efekty a oblíbené hity. Fanoušci si tak spolu s kapelou mohli zazpívat songy Horizont, Krásnej novej svět nebo Neber si rockera, zaskákat si spolu s davem na Vstaňte, pane Lincolne! nebo rozsvít mobily při ikonických Bludičkách, které samozřejmě v setlistu kapely Traktor nemohly chybět.

V deset hodin měla pódium vyhrazeno skupina Harlej. Její vystoupení bylo pro diváky velmi atraktivní, muzikanti si pro ně připravili show plnou balónků a konfet, dění na pódiu zpestřovaly nafouknutí a povlávající panáci. Harlej do svého setlistu zařadili např. písničky Možná, Tráva, Zatím je to dobrý a samozřejmě došlo i na hity Proč pocit mám a Až tady jednou nebudu. Konec vystoupení skupiny Harlej zcela nečekaně ozdobil ohňostroj osvěcující nebe nad amfiteátrem.

Škwor jako zlatý hřeb večera

A byl tu závěr a s ním i zlatý hřeb pátečního večera v podobě vystoupení Škworů, kteří letos slaví své 25. narozeniny. Ti nic neponechali náhodě a pro své fanoušky si připravili dynamickou show plnou pyro efektů a video projekcí. Nadšenému publiku představili nový singl Sobě věrnej a zahráli i pěknou řádku svých hitů. Petr Hrdlička měl práci velmi ulehčenou, protože publikum své oblíbené písně odzpívalo za něj. Areálem letního kina se tak nesl chorál tisíce hlasů pějící např. písně Už je to tak dávno, Sraž nás na kolena, Kámen, Spoutanej nebo Síla starejch vín.

Text a foto: Honza Švanda

Author