Škwor oslavili čtvrtstoletí na hudební scéně ve velkém stylu

Škwor v O2 universum/foto: Petr Hanč

První říjnový pátek a sobotu hostila pražská hala O2 universum velikou slávu, oblíbená kapela Škwor uspořádala oslavu svého čtvrtstoletí na hudební scéně. A jelikož se první koncert téměř okamžitě vyprodal, kapela přidala i druhý. Ten se vyprodal taktéž. Naše redakce se rozhodla oslavit škwoří jubileum hned první večer, v pátek 6. října.

Večer zahájili TH!S

Celá akce, na kterou se škwoří národ těšil celé léto, začala ve 20 hodin a to předkapelou TH!S, ve které hraje na baskytaru Vojta Kotek.

Velkolepá podívaná a křest nového alba

Samotní oslavenci naplánovali start své show na 21:15 hod. a začátek doslova odpálili pyrem a peckou Může se stát. Koncert pokračoval například songy Kámen, Ty lhát mi smíš, Pokřivenej pohled, Sympaťák, Vyvolenej nebo Už je to tak dávno… Všechny písničky doprovázela úchvatná světelná show a přehlídka pyroefektů, které doplňovaly zajímavé projekce na zadní stěně pódia. A co by to bylo za škwoří oslavu, kdyby na ní chyběla hvězdná Gábina Gunčíková? Půvabná blondýnka se zlatem v hrdle, ke které s obdivem vzhlížela zejména pánská část publika, se ke Škworům připojila na song Vlci v koutě.

Poté dramaturgové večera naplánovali pauzu na křest nového alba s názvem Sobě věrnej. Gábina tedy zůstala na pódiu jako kmotra a přidali se k ní harlejář Tonda Rauer a kabátník Ota Váňa. Všichni společně pak sektem pokřtili CD a vinylovou verzi alba a vhodili je do davu pod pódiem. Dva z fanoušků si tak domů odnesli cenné relikvie.

Zlatá deska a nadšené publikum

A protože je album Sobě věrnej komerčně úspěšné, na streamovací platformě Spotify před několika dny dosáhlo jednoho milionu streamů a začátkem října obsadilo první příčku v žebříčku aktuálně nejprodávanějších alb v ČR, došlo po křtu rovnou i na předání zlaté desky za jeho prodej. Po těchto oficialitách nemohla další blok hudby zahájit jiná píseň než titulní skladba alba Sobě věrnej. Večer pak dále pokračoval skladbami jako Sraž nás na kolena, Když vlky žene z lesů hlad, Za barevným sklem, Tváře smutnejch hrdinů, Banda komiků, Příkaz zněl jasně, Sliby a lži nebo Milionu hvězd se ptáš. Na poslední jmenovanou se ke Škworům přidali i klavírista Filip Vavřička a hráč na violoncello Marek Novák, kteří kapelu doprovázeli již na dvou šňůrách unplugged koncertů. Romantickou chvilku pak vedle zvuků klasických nástrojů umocnili také fanoušci, kteří potemnělé Universum nasvítili svými mobily.

Sváteční večer se blížil ke konci, Škwoři se s nadšeným a dojatým publikem loučili songy Tak to jsme my, Pohledy studený, Síla starejch vín a Mý slzy neuvidíš. Sami za sebe musíme konstatovat, že velkolepá oslava 25 let se Škworům opravdu povedla a my si ji užili od začátku až do konce. A jak příští rok? Vyprodají Škwoři O2 universum i třikrát po sobě?

Text a foto: Petr Hanč

Author