33 let nezaměnitelného rouhání z brazilského pralesa

Krisium/foto: Honza Švanda

Brazilská deathmetalová kapela Kirisun vyrazila na evropské podzimní turné, které dostalo název Swords Into Flesh Europe Tour 2023. Jejich doprovodem na šňůře, která bude mít zastávku také v Bratislavě a Praze, je silné power trio v podobě Dánů Baest a belgického dua Schizophrenia a Triagone.

Krisiun: věrnost deathmetalovému stylu z nich udělala legendu

Krisiun, brazilské deathmetalové komando tří bratrů Kolesneových, je proslulé frenetickým death metalem s nezaměnitelným nádechem. Krisiun na svojí současné, již dvanácté desce Mortem Solis nakukují i do jiných žánrů, ale zůstávají tvrdí, autentičtí a dokazují, že letité kapely nemusejí žít jen ze svého vybudovaného renomé.

Krisiun totiž makají a pořád dokáží strhnout, byť se od roku 1990 drží svého čertovského kopyta a za víc než 30 let existence odmítají slevit, byť jen o píď, z nastoleného kurzu. Jejich charakteristickými znaky byla vždy šílená tempa, téměř nelidské bicí a Alexův řvoucí vokál. Rychlopalebný peklařský death metal postavený na surových thrashových riffech ze zlaté éry 80. let byl kdysi brazilskou odpovědí na staré Morbid Angel, teď už však jsou Krisiun kombem, které jde vlastní cestou. A i když se v průběhu let stali techničtějšími a pestřejšími, navždy zůstali oddáni extrémní podobě death metalu, který z nich už udělal legendu.

Baest: klasika v moderním hávu

Baest jsou dánskou generací smrtikovu, v jejichž tvorbě jsou zastoupeny jak melodie a valivá odlehčenost, tak i razantnější pohled na věc se surovým přitlačením na pilu mající feeling. A přestože nezapomínají na kořeny, jejich moderní pojetí žánru je velmi osvěžující a z growlu frontmana Simona Olsena vám naskočí husí kůže.

Schizophrenia: death metal z Antverp

Schizophrenia je čtveřice z belgických Antverp, co hraje explozivní koktejl vysoce adrenalinového death/thrash metalu s groovy prvky středního tempa, dynamickým zvukem, jež překypuje detaily, intenzitou a jedinečnou a svěží interpretací.

Triagone: death metal s ženským dotekem

Triagone jsou novou bruselskou kapelou, jež má v čele zpěvačku Lorenu Moraes. Jsou formací technickou, brutální a agresivní, kde se nezapřou vlivy Archspire, takže lze čekat vysoké tempo, divoké melodie a samozřejmě blastbeaty.

Jak jsme již předesílali, Swords Into Flesh Europe Tour 2023 zavítá jak k nám, tak na Slovensko. V Bratislavě čtveřice kapel vystoupí 16. listopadu v klubu Randal, o tři dni později, 19. listopadu, svoji ohlušující show spustí i v Praze, ve Futurum Music Baru. Předprodej vstupenek v sítích GoOut a Ticketmaster.

Text: TZ poskytnutá ag. Obscure Promotion, foto: Honza Švanda, video: YouTube.com