Rock Castle 2024 přijedou dobýt Amon Amarth, Kreator a mnozí další

Kreator/foto: Honza Švanda

Čtvrtý ročník metalového festivalu Rock Castle v Moravském Krumlově už také zná své hlavní tahouny, pořadatelé opět zvou na nabitý program v krásném areálu zámeckého parku.

Příští rok zaútočí Amon Amarth v Krumlově, Kreator pojedou turné ke 40 letům od vzniku

Po letošním nájezdu na Vizovice zamíří tentokrát švédští vikinští válečníci Amon Amarth do Krumlova, kde spolu s „obří pohanskou armádou“ svých fanoušků, jak mimochodem zní překlad názvu jejich nejnovější desky The Great Heathen Army, provedou pokus o dobytí zámku. Opět se můžeme těšit na pořádnou porci melodického death metalu obohacenou o majestátní ohňovou show, šermířské souboje, draky na pódiu, a především na nezaměnitelnou atmosféru, kterou jsou koncerty frontmana Johana Hegga a jeho družiny pověstné.

Po roce a pár drobných se v roli druhého headlinera přidá německá thrashová legenda Kreator. Evropské turné této metalové ikony se ponese v duchu 40 let od jejího vzniku a vedle nejnovější desky Hate über Alles nás muzikanti rozproudí nesmrtelnými opusy jako jsou Pleasure to Kill, Enemy of God nebo Phobia. Kreator navíc stále zdokonalují zvukovou i vizuální stránku své produkce, takže vzhledem k oslavě kulatin se jistě můžeme těšit na něco zbrusu nového.

Poprvé na Rock Castlu přivítáme Epiku, posledním českým koncertem se rozloučí Dokken

Svoji premiéru si na tomto festivalu odbude nizozemská symphonic metalová hvězda Epica. Šestičlenná formace kolem nádherné Simone Simons a kytaristy a mozku kapely Marka Jansena si dál razí svoji cestu unikátní hudební i vizuální produkce a pestrosti, které tyto Holanďany tak zdobí. Kombinací čistého zpěvu, ostrého growlingu, virtuózních sól a orchestrálních pasáží vytváří Epica svým fanouškům vždy nezapomenutelný zážitek.

Své sbohem nám přijede dát americká hardrocková legenda Dokken. V 80. letech psala parta kolem zpěváka Dona Dokkena dějiny hair metalu, hned několik jejich desek se ověnčilo platinou a album Tooth and Nail z roku 1984 se umisťovalo na předních příčkách hudebních anket o nejlepší glammetalové album. A přestože ještě nesložili zbraně, a letos potěšili celý svět novým albem s názvem Heaven Comes Down, příští rok se chystají ukončit svou hvězdnou kariéru.

Crematory a Mushroomhead doplní festivalové stálice Korpiklaani, Freedom Call a další

Roztancovat nás přijede finská folkmetalová stálice Korpiklaani se svojí až nakažlivě optimistickou a veselou show, po nedávném zlínském koncertu je doprovodí i jejich krajané Amorphis, kteří na novém albu Halo ještě více posouvají hranice originality a rozmanitosti své náladotvorné a pestré tvorby. A pro ještě lepší náladu nám přijede zahrát Chris Bay se svojí powermetalovou formací Freedom Call, kteří už jsou v podstatě inventářem velkých tuzemských festivalů.

Přivítáme též německé powermetalové hvězdy Primal Fear, jež dokončily práce na své nové desce Code Red a od našich západních sousedů se přidají gothic metaloví veteráni Crematory. Jejich temná až tajemná produkce dobarvená pestrými samply a klávesami, a chvílemi až hrobově hlubokým growlem, bude tím pravým závěrem jedné z festivalových nocí. O to se zajisté postarají i američtí Mushroomhead, jejichž avantgardní metalovou produkci nasáklou hororovou tématikou podtrhují děsivé kostýmy. Už teď tedy můžeme konstatovat, že o rozmanitost v programu rozhodně nebude nouze.

Nabitý line-up ještě doplní řada dalších kapel, vstupenky a služby jsou již v prodeji

Nejen výše jmenované, ale i mnoho dalších kapel vás bude bavit ve dnech 15.–17. srpna 2024 v zámeckém parku v Moravském Krumlově. Další jména budou postupně doplňována, ovšem už teď při pohledu na dosavadní line-up je jisté, že příští ročník bude opět velkolepý. Celofestivalové vstupenky, místa pro stany ve všech třech oficiálních kempech, parkovací místa a další služby jsou už teď k prodeji na stránkách festivalu.

Text: Mates Šimek, foto: Honza Švanda, video: YouTube.com

Author