Amon Amarth a Machine Head: spojení Vikingů a Lvích srdcí

Amon Amarth/foto: Honza Švanda

Podzimní víkend patřil v Praze jednoznačně metalu: po sobotním večeru s Arch Enemy, Behemoth a Carcass se fanoušci sešli v neděli opět v pražské Fortuna Aréně na české zastávce turné Amon Amarth a Machine Head nesoucí název Vikings & Lionhearts Tour 2022.

The Halo Effect jdou ve stopách tvorby starých In Flames

Roli předkapely obsadila pětičlenná formace The Halo Effect složená z bývalých členů In Flames, mimo jiné zde mnozí poznali např. zpěváka Mikaela Stanneho, který v současnosti působí i v Dark Tranquillity. The Halo Effect během svého krátkého setu odráželi právě starší tvorbu In Flames a fanoušci měli co do činění s melodickým deathmetalovým tělesem nabízejícím chytlavé, melodické, a zároveň i drsné skladby. Z tvrdého jádra však z neurčitých důvodů scházel kytarista Jesper Stromblad, za kterého však kapela sehnala dočasnou náhradu.

Návrat Machine Head byl vskutku velkolepý

Po dlouhých letech jsme u nás přivítali americké groove metalové drsňáky Machine Head. A návrat to byl vskutku masakrální. Frontman Robb Flynn často hecoval fanoušky a přál si ten největší moshpit, který kdy viděl, a jeho přání bylo mnohými v zadních řadách vyslyšeno. Řada přihlížejících se od výše jmenovaného také nevyhnula „pivní sprše“. Atmosféru dokreslovaly mohutné plamenomety po obvodu pódia i mohutné světlomety. Machine Head zkombinovali v setlistu tvorbu z téměř všech vydaných alb, takže nechyběly staré pecky jako Davidian, From This Day nebo Ten Ton Hammer. Pevné místo zde měla i vypalovačka Now We Die, z letošní desky Of Kingdom and Crown se vešla skladba Become the Firestorm. Koncert zakončila pomalejší skladba Halo, prostory arény ke konci „zaneřádil“ mohutný déšť konfet.

Po třech letech na stejném místě: Amon Amarth zopakovali majestátní nájezd Vikingů s obřím pódiem

Amon Amarth se vrátili po necelých třech letech na stejné místo činu. Vprostřed pódia se opět tyčila majestátní přilbice ve stylu Vikingů, v jejíchž očích mohli fanoušci sledovat projekce a na jejímž vrcholu byl se svým arzenálem umístěn bubeník Jocke Wallgren. Po stranách stály mimo dosah plamenometů vyvýšené plošiny, na kterých se zbytek kapely často pohyboval.

Po tajemném intru, kterému předcházela skladba Run to the Hills (Iron Maiden), napověděly první tóny kytar, že úvod obstará jedna z nejznámějších skladeb Guardians of Asgard. Při ní se po stranách skvěly sochy válečníků. Brzy nato následovala největší hitovka Pursuit of Vikings, při které se zejména v předních řadách rozjel mohutný headbang a fanoušci byli svědky souboje dvou šermířů. Krátce poté kapela pustila do éteru první song z nové desky The Great Heathen Army, a sice ten titulní. Z té poté následovala ještě skladba Heidrun. Mnozí si „zaveslovali“ na zemi při tématické skladbě Put Your Back Into the Oar. Frontman Johan Hegg neopomněl vyzdvihnout své oblíbené české pivo, načež do sebe celá kapela obrátila plné rohy zlatavého moku. Po tématické skladbě Raise Your Horns a krátkém intru s bouří na projekci se Amon Amarth rozloučili známou vypalovačkou Twilight of the Thunder God.

Text: Mates Šimek, foto: Honza Švanda

Author