Kytarista Tommy Johansson oznámil svůj odchod ze Sabaton

Tommy Johansson/foto: Honza Švanda

Řady švédských powermetalových hvězd Sabaton po sedmi letech opouští kytarista Tommy Johansson. Obě strany se však samozřejmě rozešly v dobrém.

Po konci v Sabaton se chce Tommy Johansson více věnovat svým dalším kapelám

Šestatřicetiletý blonďatý obr se za dobu svého působení v kapele stal velkým oblíbencem fanoušků, během koncertů nás často bavil vzájemným popichováním s frontmanem Joakimem Brodénem nebo i pitím piva na ex. Výrazně také narostl počet příznivců jeho dalších projektů, kterými jsou mj. powermetalové formace Majestica a Golden Resurrection, zazpíval si i s kapelou Twilight Force na jejím turné v roce 2017. Tommy svůj odchod odůvodnil právě tím, že se chce více soustředit na své další kapely, kterých měl a má opravdu požehnaně.

Podílel se na dvojici skvělých alb, v kapele ještě neřekl poslední slovo

K Sabaton se Tommy přidal v roce 2016, kdy už se s tehdejšími členy kapely řadu let znal. Spolu nahráli dvojici veleúspěšných alb The Great War (2019) a The War to End All Wars (2022) a odjeli několik dlouhých a hojně navštěvovaných turné. V Česku jsme se s ním naposledy potkali koncem května loňského roku při koncertu Sabaton v Ostravar Aréně. Tommy ještě podle svých slov s kapelou nějakou dobu zůstane, než připraví a přenechá místo svému nástupci, jehož jméno se jistě brzy dozvíme. S kapelou i jejím týmem se rozešel v dobrém a již nyní se těší na své fanoušky v rámci koncertů se svými projekty.

Text: Mates Šimek, foto: Honza Švanda, video: YouTube.com