Kapela Adovany září na mezinárodní scéně, teď se chystá dobýt české publikum

Adovany/foto: TZ kapely Adovany, poskytnuto agenturou PResscode

Už jste slyšeli o Adovany? Tato pětičlenná česká kapela kombinující rock, pop, funky a indie, se svou autorskou hudbou a propracovanými videoklipy získává jedno ocenění za druhým. A to jak ve světě, tak i doma.

Tvorba Adovany ve světě zaujala

Aktuálně jejich nejúspěšnější videoklip Jako pěna má anglickou i českou verzi a sbírá ocenění po celém světě. Písničku napsal The Mirek (zakladatel kapely Miroslav Krutina), o produkci se postaral Aleš Zenkl a za scénářem i režií stojí divadelní a seriálový herec Tomáš Krutina. Kameru obstarával Petr Silovský. Hlavní roli si ve videoklipu zahráli zpěvačka Natálie Skotnická a hostující mladý talentovaný herec Tomáš Dalecký. Anglická verze singlu nese název Ordinary Guy a za stejnojmenný klip v Londýně na BIFF (Bright International Film Festival) obdržela kapela ocenění Award Winner, z London Music Video Awards mají doma ocenění Honorable Mention a v New Yorku byla kapela Adovany vybrána z celkové konkurence 600 projektů z celého světa v rámci festivalu NIL Gallery a získala cenu Best Band Award of the Year. Název české verze je Jako pěna a tato verze videoklipu nedávno vyhrála hlavní cenu na Prague Music Video Awards a k tomu ještě klip získal další ocenění: best music video, grand prix: czech music video, grand prix: pop music video a grand prix: music video.

Šance zahrát si na největších festivalech

V současné době se kapela dostala do finále soutěže unikátního projektu o možnost zahrát si na největších českých festivalech. O tom, kdo postoupí, rozhodnou hlasující na stránkách Čistého festivalu. „Pokud se vám líbí naše hudba, budeme rádi, když nás podpoříte a dáte nám svůj hlas. Hlasováním se navíc automaticky zařadíte do slosování o celkem sto šedesát vstupenek na celkem třinácti skvělých festivalů. Je to obrovská šance. Hlasování probíhá do konce května,“ promlouvá ke svým fanouškům kapela.

Debutové album

Minulý rok kapela vydala své debutové album s názvem Talk To Me!, které obsahuje 12 anglických singlů a je ve stylu indie rock/indie pop. Na nahrávce hostuje bubeník Roman Vícha (Ewa Farna a Muff). O produkci se podělili Aleš Zenkl (Port10 Studio), Amák (Golden Hive Studios) a Kuba Tengler (Noisy Pots). Nyní jsou již v dokončovací fázi své druhé desky, kde by měly být písně už jen v českém jazyce. „Ještě to necháme trochu zrát, pak si nahrávky poslechneme a rozhodneme, zda je pustíme do světa v podobě alba. Už se na to těšíme,“ dodává frontman kapely Adovany Mirek k dalšímu albu, které by mělo vyjít tento rok na podzim.

„Aktuálně máme před sebou několik koncertů v rámci českých festivalů, na které se moc těšíme, protože živé hraní je součástí našeho tvůrčího procesu. Ty písničky se musí „ohrát“, aby si sedl výraz i frázování. Baví nás pracovat za pochodu a zdá se, že se nám ta tvůrčí volnost vyplácí, když vidíme ocenění ze všech stran. Vážíme si toho o to víc, že nejsme (zatím) žádní profíci, máme svá zaměstnání a muziku děláme pro radost,“ dodává The Mirek.

Kde můžete Adovany slyšet v nejbližší době:

02.06. Roztoky u Prahy – Skutečná Středočeská liga

07.06. Semmmtěš – Rock a jiné múzy

23.06. Praha – Hanspaulský festival

02.08. Čeladná u Ostravy – Ladná Čeladná

03.08. Nová Pec u Lipna – Novopecké slavnosti

10.08. Mělník – Mělnický košt

Bio kapely

Kapela se začala tvořit 2018, hrály se duety, balady, vlastní i převzaté. Cílovka byly malé sešlosti, bary… Dvorním autorem kapely je kytarista a zpěvák Mirek Krutina (v civilu působí jako obhájce a právní expert na trestní právo). Postupně se kapela vyvíjela, rozrůstala, žánrově posouvala a přešla čistě na vlastní autorskou hudbu. Přidala se Květa Klajblová (sax a zpěv; v civilu biochemička), Solvína (baskytara; v civilu manažerka cest. ruchu) a v únoru 2019 bubeník Ondra Gojda (v civilu ajťák). Kapela na nic nečekala, koncertovala od podzimu 2018, ale své založení počítá až od vstupu bubeníka a od okamžiku, kdy má svůj dnešní název, tedy od roku 2019. V létě 2019 nastoupila do Adovany zpěvačka Natálie Skotnická (dříve Pink Angels; v civilu tvoří umělecké designové šperky). Bubeník Ondra se v roce 2021 vydal směrem k jinému žánru a založil vlastní projekt. Poté hrálo s kapelou několik dalších bubeníků (z nichž nejdéle Vojtěch Řehák). Nyní kapela s nadšením najímá ty nejlepší profesionální bubeníky, vždy na pozici hosta. S Adovany již hráli Roman Vícha (studio), Matěj Lienert, Michal Kolouch Daněk, Kuba Tengler. Kapela čile produkuje. Má přes dvacet singlů na sítích a okolo deseti videoklipů. V prosinci 2023 Adovany konečně vydali své první album Talk To Me! Do alba zařadili dvanáct svých autorských písniček v angličtině ve stylu indie. Na podzim 2024 chystají Adovany novou rockovější desku v českém jazyce.

Text a foto: TZ kapely Adovany, poskytnuto agenturou PResscode, video: YouTube.com

Author