V rámci jarního turné Sobě věrnej zavítali Škwor i do Pardubic

Martin Pelc, Škwor/foto: Magda Šotolová

Sedmnáctý květen se v Pardubicích nesl ve znamení kultury. Zatímco Muzejní noc lákala na bezplatný vstup do muzeí a galerií, mládí směřovalo na Cihelnu na Majáles a rockeři do Enteria areny. V rámci jarní části Sobě věrnej Tour 2024 tam pro fanoušky chystala svoji show kapela Škwor. Kdo zná Pardubice, dovede si představit, jaké peklo bylo zaparkovat.

Wotazník s výpomocí

Jako předskokany si Škwor do Pardubic přivezli hned dvě kapely – Wotazník a Černou. Mladoboleslavští Wotazník pobavili pardubické publikum pořádnou porcí hravého a skočného punk rocku. S kytarovým partem kapele vypomohl šikovný Honza Péč, který plnohodnotně zaskočil za momentálně zraněného kytaristu Jakuba Fiřta.

Černá se pochlubila novým CD

Kapela Černá přivezla do Pardubic své zbrusu nové CD Boj o hlasy, které také na pódiu symbolicky předala svému hlavnímu podporovateli – panu Břetislavu Horákovi. Na přítomné fanoušky zaútočila svým podmanivým rockovým repertoárem a publikum v rychle se plnící hale dokázala rozpohybovat.

Album Sobě věrnej platinové

Hlavní hvězdy večera odstartovaly svou show úderem jednadvacáté hodiny. Úvod vystoupení obstarala píseň Sobě věrnej, titulní song nejnovějšího stejnojmenného alba, které vyšlo na podzim v roku 2023 a ve velmi krátké době se dokázalo ověnčit platinou. Toto album také tvořilo páteř koncertu, v setlistu bylo zastoupeno nejčetněji. V průběhu večera z něj dále zazněly např. skladby Čistej stůl, Pocit viny, Zapomenutý hříchy, Do tmy, Svět iluzí nebo Pravda bolí.

Pozvánka do O2 universa

Škwor si vedle nadupaného setlistu a téměř dvouhodinového koncertu připravili pro své fanoušky už tradičně i skvělou pódiovou show. Zadní část pódia zdobila plachta s grafikou aktuálního alba Sobě věrnej, kterou v průběhu večera střídala pestrá panelová projekce. Skvěle naprogramovanou světelnou show doplňovaly hojné pyroefekty, pódium se často zdálo stát „v jednom ohni“. Frontman Petr Hrdlička moderoval koncert velmi střídmě, se špetkou ironického humoru, který je mu vlastní. Poděkoval přítomným fanouškům za jejich přízeň a nezapomněl je pozvat na prosincové koncerty do pražského O2 universa, kde si Škwor letos vyblokovali hned tři termíny (20.-22. prosince).

Nechyběly ani hity

A správný koncert se neobejde bez těch největších hitů, takže Enteria arenou zněly oblíbené songy Už je to tak dávno, Mý slzy neuvidíš, Pohledy studený a samozřejmě Síla starejch vín, které spolu s Petrem Hrdličkou zpívala celá hala jako jeden muž. Skvělý koncert zakončil cover Sraž nás na kolena, který si fanoušci pohvizdovali ještě v okamžiku, kdy jsme se všichni snažili najít tu nejkratší cestu ven z haly. Spokojenost ve tvářích kolem mne potvrzovala, že koncert Škworů byla pro páteční večer ta nejlepší volba.

Text a foto: Magda Šotolová

Author