Monster Meeting pokračoval v pardubickém areálu Cihelna

Jan Gorgy Görgel a Jiří Dymo Urban, Dymytry/foto: Magda Šotolová

Společné turné Monster Meeting v režii kapel Dymytry a Traktor je v plném proudu. Spolu s hosty Arakain a Alkehol se tento veleúspěšný a oblíbený projekt 21. června přesunul do Pardubic.

Vysoké teploty fanoušky neodradily, Alkehol s Arakainem už sledoval hustě zaplněný areál

Už po otevření areálu ve tři hodiny odpoledne panovalo chvílemi až úmorné vedro, ideální nebyla ani předpověď počasí. Ve čtyři hodiny pak vše odstartovala kapela Alkehol. Ota Hereš a spol. začali klasicky svojí nejznámější hitovkou Hospodo, nalejvej. Už touto rozezpívali početný dav pod pódiem, stejně jako hromadou dalších veselých songů o dobrém pití, jídle a všemožné zábavě s tím spojené. Nechyběly hitovky jako Nonstop, Zmaštěnej nebo Buráky. Druhým hostem byl Arakain, kapela opět poskládala setlist rovnoměrně z kultovních hitovek ze své nejlepší éry i novější tvorby. Takže vedle klasik jako Princess, Paganini nebo závěrečné Apage Satanas přišla řada třeba i na Arakadabra nebo Ďábelskou hru, při které si tradičně na výzvu Honzy Toužimského mnoho fanoušků zaskákalo.

Déšť ani vichr Traktor nezastavily, kapela si pochvalovala zastoupení několika metalových generací

Na síle postupně nabíraly poryvy větru, které zvedly oponu zakrývající pódium během příprav pro Traktor a Dymytry, což vypadalo celkem komicky. Krátce na to se ovšem rozeznělo intro v podobě skladby Wash It All Away od Five Finger Death Punch, opona spadla a za hlasitého aplausu celého areálu spustily obě kapely společný song Monster Meeting. Traktor pokračoval hitovkou Vstaňte, pane Lincolne! a hned na to Transfúzí. Celou show parádně doplňovala obrovská LED projekce za pódiem. Před ním o sobě dávala pořádně vědět sestava šesti silných plamenometů, což během deště, který naštěstí netrval dlouho, možná i přišlo vhod. Tudíž minimálně prvním pár řadám fanoušků zima rozhodně nebyla. Další plameny létaly ze sestav zavěšených na bočních nosných sloupech. Zpěvák Martin Kapek často vybíhal na molo, jelikož dle svých slov chtěl sdílet nepřízeň počasí společně s fanoušky. Samozřejmostí byly nezbytné skladby jako Neber si rockera, Náboje a vzduch, Defenestrace, Horizont nebo Bludičky, během které mnozí rozsvítili své telefony, což vytvořilo krásnou kulisu. To během songu Mordor Kabaret z poslední desky Sedmá strana kostky zdobily projekci tváře mnohých legendárních metalových hudebníků. Martin si ještě pochvaloval, že v tom velkém davu viděl trička všech čtyř kapel a také tváře mnoha malých dětí, které jdou v rockových a metalových stopách svých rodičů. Po doznění posledních tónů skladby Katakomby následovala rychlá přestavba pódia a Dymytry mohli jít na věc.

Pět nás bylo a pět nás bude… Dymytry děkovali Noidovi a své rodině za zachránu

Nebylo velkým překvapením, že Dymytry začali novým songem My ještě nechcem jít, což je první společná věc s Václavem Noidem Bártou za mikrofonem. Aplaus a nadšení fanoušků, kteří měli skvěle naučené všechny texty, v ten moment gradovaly. Následovala další nová skladba Zítřek nám nikdo neslíbí. Noid poté všechny pozdravil a nešetřil slovy díků za to, jak nadšeně ho Dymytry rodina přijala. Nejvíce songů Dymytry odehráli z desky Revolter, mj. Klub rváčů nebo S nadějí. Během dosud nejnovější věci Adieu se Noid vydal s kamerou mezi fanoušky, kde nahrál video, které poté kapela sdílela na svém facebookovém profilu. Na molo bylo poté přivezeno piano, na které Noid odehrál oblíbenou skladbu Žít svůj sen, kterou před deseti lety nahráli Dymytry s Arakainem. Velkou část této písně v komorní aranži odzpívali sami fanoušci, z čehož měla kapela velkou radost. Kytarista Jirka „Dymo“ Urban měl poté krátký projev, ve kterém zmínil, že ještě ke konci roku si nebyl spolu se svými kolegy jistý, jestli ještě budou pokračovat, a že právě Noid a neustálá podpora fanoušků byly těmi faktory, které Dymytry zachránily. Doplnil dle první společné skladby, že „… pět nás bylo a pět nás bude!“ Všichni si poté zaskákali během skladby S nadějí, následovala Ocelová parta. A během té i další vtipná situace, kterých měl Noid na účtu hned několik, tentokrát si vyžádal jakýsi synchronizovaný tanec, během kterého se fanoušci pohybovali střídavě čtyři kroky doleva a čtyři kroky doprava. Dymo pak tradičně předvedl svoji akrobatickou vložku v podobě hvězdy s kytarou.

Velké finále nabídlo i poslední společnou skladbu, Monster Meeting již brzy pokračuje

Na programu večera už zbývalo jen společné finále. Dymytry i Traktor spolu nejprve zahráli skladbu Spolu se cítíme živí, oba frontmani poté děkovali za to, že nejen společné turné Monster Meeting navštěvují opravdu početné zástupy rockových a metalových fanoušků několika generací. Dále přišel na řadu nejnovější společný počin Máme svoji tvář, na LED stěně přitom problikávaly portréty mnohých historicky důležitých osobností nejen z hudební branže. Z repertoáru Traktoru následovala hitovka Letokruhy, na jejímž konci obě kapely nechaly fanoušky několikrát zopakovat refrén a celé to zakončila Strážná věž, patrně nejznámější věc od Dymytry. Obě kapely si poté udělaly společnou fotku se zaplněným areálem a rozhodily mnoho kytarových trsátek a několik párů bubenických paliček. Monster Meeting tak v Pardubicích napsal další veleúspěšnou kapitolu.

Zbývající zastávky turné Monster Meeting 2024

  • 20.07. – Olomouc, Korunní pevnůstka
  • 26.07. – Rožnov pod Radhoštěm, Koupaliště
  • 03.08. – Banská Bystrica, Amfiteátr
  • 10.08. – Loket nad Ohří, Přírodní amfiteátr
  • 16.08. – Nové Mesto nad Váhom, Areál Zelená Voda
  • 24.08. – Hlinsko, Pivovar Rychtář
  • 30.08 – Klatovy, Camp Lázně
  • 07.09. – Liberec, Pivovar Vratislavice
  • 14.09. – Jaroměř, Pevnost Josefov

Text: Mates Šimek, foto: Magda Šotolová

Author