Dymytry s novým frontmanem Václavem Noidem Bártou vzkazují: My ještě nechcem jít

Dymytry/foto: Pavel Hejný/poskytnuto kapelou Dymytry

Po avizovaném odchodu frontmana Prothea hledala kapela Dymytry nového člena, který si nasadí masku a zaujme uprázdněné místo za mikrofonem. V polovině prosince byl konečně oznámen nový zpěvák: Václav Noid Bárta. Společně teď představují novou píseň a klip My ještě nechcem jít.

Jméno nového frontmana je konečně známé

Dymytry před měsícem završili dvacet let existence kapely největším koncertem ve své historii. Při této velkolepé oslavě v O2 areně se loučil frontman Jan „Protheus“ Macků – po zralé úvaze se jejich cesty rozdělily a Protheus odešel na sólovou dráhu. Fanoušci tedy zůstávali v napětí, kdo se stane novým zpěvákem skupiny, kapelnik Jiří „Dymo“ Urban slíbil oznámení do konce roku. V posledních dnech na sociálních sítích již sem tam prosakovaly spekulace směřující k jedinému jménu, jež se nakonec potvrdilo: novým frontmanem Dymytry se stal etablovaný muzikant, zpěvák a skladatel Václav Noid Bárta.

Logická volba

Noidův příchod do kapely je vcelku logická volba. Václav Noid Bárta muziku Dymytry důvěrně zná. Kapelu svého dávného spolužáka Jiřího Urbana ml. sleduje a v minulosti dokonce na pár písních spolupracoval „v pozadí“. Ještě důležitější však je, že Noid disponuje výrazným hlasem, velkým hlasovým rozsahem a skladatelskými schopnostmi. Do kapely hudebně i vizuálně zapadl, jak dokazuje první společná skladba My ještě nechcem jít. V klipu se Noid objevuje v masce jako všichni ostatní členové Dymytry, vzhled masky v základu vychází z přilby římského válečníka. Po pohřebně laděném videu zveřejněném krátce po koncertě v O2 areně tedy přichází druhá část, ve které Noid kapele vdechne nový život.

Pozitivní přijetí

Na nový hlas své oblíbené kapely si fanoušci vždy musejí nejdříve trochu zvyknout, zvláště když bývalý frontman Protheus byl bezpochyby oblíbený. Prvotní reakce na sociálních sítích byly však nad očekávání dobré. Jen pár minut po oznámení nového zpěváka se na oficiálních kanálech sociálních sítí Dymytry, pod novým klipem i na fan skupinách začaly množit komentáře, z nichž naprostá většina je spokojených. Pochvalně se o novém kolegovi vyjádřil i Alen Ljubić, který stojí za mikrofonem Dymytry na zahraničních turné.

Kam nyní povede cesta Dymytry

Budeme tedy napjatě očekávat, jakým směrem Dymytry zavede příští sezóna a příští deska. Nová skladba nasvědčuje, že by zase mohli přitvrdit a trošku se vrátit ke stylu své muziky před rokem 2012. Kapela již oznámila koncertní turné Monster Meeting po celé republice na květen až listopad roku 2024.

Text: Sylva Kaplanová, foto: Pavel Hejný/poskytnuto kapelou Dymytry, video: YouTube.com