Myles Kennedy vydal své třetí sólové album, za měsíc jej přivítáme v Praze

Myles Kennedy/foto: Chuck Brueckmann

Myles Kennedy, výjimečný zpěvák a vynikající kytarista, si v posledních letech zvykl žonglovat minimálně třemi míčky najednou. Takže když zbytek jeho domovských Alter Bridge vzkřísil kapelu Creed a Slash vyrazil propagovat své sólové bluesové album Orgy of the Damned, Myles Kennedy konečně dostal možnost koncentrovat svoji energii na své třetí sólové album.

To nese název The Art Of Letting Go a na pultech prodejců a hudebních platformách se objevilo 11. října 2024. Kennedy z něj fanouškům poslal čtyři ochutnávky; tu první v podobě humorného videoklipu k písni Say What You Will. Vedle samotného Kennedyho pozorní fanouškové v klipu najdou i mnoho jeho přátel a spolupracovníků, například bubeníka Ziu Uddina, fotografa Chucka Brueckmanna a polovinu rodiny manažera a baskytaristy Tima Tourniera. Hlavní dětskou roli si střihla jeho nejstarší dcera Mara.

Zatímco Kennedyho první sólové album Year of the Tiger (2018) bylo pojato akusticky a minimalisticky, na druhém, The Ides of March (2021), Kennedy obohatil akustiku folk-bluesové prvotiny velkou dávkou “elektriky”. Své třetí sólové album se Kennedy rozhodl napsat ve stylu, který mu sedí nejvíce, a který on sám označuje jako „riff-based rock“.

Produkce byla opět svěřena do rukou osvědčeného producenta Michaela „Elvise“ Baskettea, album vznikalo v jeho floridském nahrávacím studio Barbarosa. K jeho nahrávání Kennedy přizval ostřílené spolupracovníkyZiu Uddina (bicí) a Tima Tourniera (baskytara). Pro Kennedyho znamenalo nahrávání první příležitost otestovat ve studiu svůj první autorský model kytary, na jehož vývoji spolupracoval s odborníky společnosti Paul Reed Smith Guitars, a který byl uveden na trh v loňském roce.

Samotné album obsahuje celkem deset písní, z nichž dvě – Eternal Lullaby a Miss You When You’re Gone – měl Kennedy v šuplíku od roku 2018, zbytek materiálu vznikl začátkem loňského roku. Jeho název, stejně jako název první skladby The Art of Letting Go, odráží aktuální Kennedyho rozpoložení. „Myslím, že je to střízlivé zhodnocení toho, kde se právě teď v životě nacházím,“ říká Kennedy. „Jsem na téhle planetě už dost dlouho, měl jsem dostatek času poznat své slabiny, věci, na kterých musím zapracovat. Tou nejhlavnější bylo naučit se nechat věci být. Občas jsem v některých situacích reagoval přes míru, a pak jsem si řekl: Kašli na to! Ber to, jak to je, nauč se žít přítomností, nevyšiluj… A ono to začalo fungovat. Hodně o těchhle věcech čtu, začaly mě zajímat před šesti sedmi lety, jsem vášnivým meditátorem, snažím se žít v daný moment a hodně mě to posouvá vpřed. A myslím, že mi to pomáhá i po kreativní stránce, naučil jsem se jít sám sobě z cesty… Takže byl čas udělat album nazvané The Art of Letting Go.“

Vedle poutavé balady Miss You When You’re Gone, která byla opatřena dojemným videoklipem, svým sólem zaujme píseň Behind The Veil. „Z celého alba je to má nejoblíbenější skladba,“ říká Myles Kennedy. „Základní riff mi přišel pod prsty loni na turné vzadu v autobusu, zaslechl ho také můj kytarový technik Dave a moc se mu líbil. Intro a outro, to byly části, nad kterými jsem nějaký čas seděl a vytěžoval svůj status jazzového nerda. A střed skladby… to jsem prostě věděl, že bude část, ve které si budu moct dovolit vypnout a jen se bavit kytarovým sólem. Sólo samotné pak vzniklo ve fázi předprodukce alba, kdy jsem si jamoval při poslechu hrubých nahrávek. Spustil jsem nahrávání a jen jsem si tak jamoval… A vlastně to, co slyšíte na desce, je verze tohoto jamu. Nebylo to plánované ani vymyšlené, vše tak nějak vyplynulo a krásně zapadlo… Když jsem si tu nahrávku pak poslechl, uvědomil jsem si, že nic lepšího už nevymyslím. Že se to sólo prostě musím naučit a na desku ho nahrát,“ směje se Kennedy.

Album The Art Of Letting Go zaujme nejen množstvím kvalitní kytarové rockové muziky, ale také zajímavou grafikou využitou na přebalech fyzických hudebních nosičů i při online propagačních aktivitách. Jejím autorem je Riza Pecker, umělec, který tento motiv zpracoval Mylesovi Kennedymu na míru. V koláži tak najdeme např. motiv dveří, který se objevil na albu Fallout Kennedyho „první pořádné skupiny“ Mayfield Four, kostru tygra odkazující na jeho první sólové album Year of the Tiger nebo bílou sovu, která byla symbolem toho druhého – The Ides of March. Všechny detaily pak spojují chapadla chobotnice, což je motiv, který má Kennedy vytetovaný na pravém rameni.

Album The Art Of Letting Go se dočkalo velmi pozitivních hodnocení, recenzenti opravdu nešetří chválou. A fanoušci, kteří album teprve „zažívají“, se nemohou dočkat turné, které odstartuje již 27. října v německém Hamburku. Čeští fanoušci dostanou svoji šanci 8. listopadu, kdy Myles Kennedy zavítá do pražského Paláce Akropolis. Jedinečnou příležitost zažít vystoupení jednoho z nejlepších současných rockových zpěváků v komorním klubovém prostředí by si nikdo z hudebních fanoušků neměl nechat ujít. Vstupenky jsou stále ještě k dostání v sítích Ticketmaster a Goout nebo na stránkách pořádající agentury Obscure Promotion. S jejich nákupem byste ale neměli váhat, brzy budou vyprodány.

Text: Magda Šotolová, zdroj: Guitar Interactive Magazine, rozhovor: Myles Kennedy on ‚The Art of Letting Go,‘ Zeppelin & the „best guitarist in the world right now“
Titulní foto poskytnuto ag. Napalm Records, autor: Chuck Brueckmann

Author