Winter Storm u Znojma s kapelou Hypnos v čele: přišli fanoušci ze širokého okolí

Hypnos, Bruno Kovařík/foto: Standa Vybíral

V pátek 27. ledna se v malebné obci Dyjákovičky kousek od Znojma uskutečnila malá metalová akce pod názvem Winter Storm. Tvořilo ji vystoupení čtyř zajímavých kapel – místní Genothype, italští HellMetall, legendární Hypnos a ze slovenska pak nadějná formace Doomas. Poslední dvě jmenované kapely tuto akci zahrnuly do svého společného turné po České republice.

Ze sálu rovnou do hospody

Akce se konala v místním prostorném kulturním domě, kde bylo plno míst k sezení, aniž by to omezilo taneční prostor před pódiem. Po pravé straně se nacházel i bar, navíc se na konci sálu dalo přímo projít dveřmi do místního pohostinství. Po straně sálu pak bylo oddělené osvětlené prostranství, na kterém kapely rozprostřely jeden velký společný stánek s merchem.

Genothype: Splněný klukovský sen

V sedm večer, kdy byl v sále již slušný počet návštěvníků, začala svoje vystoupení první kapela Genothype. Kluci začali pěkně zostra a svou hodinovou sérii skladeb odehráli skvěle a s kvalitním zvukem. Jak prohlásil sám frontman a vůdčí osobnost skupiny Dušan Rudický: “Zahrát si v takové společnosti je prostě splněný klukovský sen!“

HellMetal: tsunami thrashe

Jako druhá kapela zahráli italští HellMetall, kteří pocházejí z lokality Udine, již Češi znají jako místo, kam jet na dovolenou k moři. A právě odtamtud přivezli HellMetal velkou vlnu tsunami thrashmetalových skladeb, jejichž texty vycházejí z dění ve válkách, hlavně z evropské vojenské historie.

Doomas bude na Slovensku těžké překonat

Pak už zvedli svoje pódiové žezlo slovenští Doomas, kteří mě mile překvapili velice kvalitním vystoupením, a to jak po stránce hudební, tak i po stránce choreografie. Jak už napovídá i název kapely, hrají melodic doom/death metal. Jde jim to skvěle, jejich mohutný zvuk osloví nejednoho fanouška. Troufám si říct, že nasadili na slovenské metalové scéně laťku hodně vysoko a překonat ji bude docela problém.

Hypnos: velká jízda s novým bubeníkem

Jako poslední zahrála česká legenda Hypnos, jejíž vznik se datuje do roku 1999. Byla to opět velká jízda a bylo se na co dívat, show to byla parádní. Bruno Kovařík nebyl zdravotně ještě v nejlepší formě, nicméně to na vystoupení nebylo vůbec znát. Velkou změnou v sestavě je odchod bubeníka Pegase, který byl v kapele od jejích počátků až do konce loňského roku. Novou kvalitní „mlátičkou“ kapely se stal Igor Botko (Sataroth), který již dříve za Pegase zaskakoval. Vystoupení této poslední kapely večera nelze komentovat jinak než jako dokonalost. Účast nebyla zrovna podle představ, ale přišli skalní metaloví fanoušci ze širokého okolí, a za to jim patří velký dík.

Text a foto: Standa Vybíral

Author