Basinfirefest bude letos jedním z nejlépe obsazených letních festivalů

Cradle of Filth, Dani Filth/foto: Honza Švanda

Koncem června se opět můžeme těšit ve Spáleném Poříčí u Plzně na další ročník Basinfirefestu, jehož program je už teď plný velkých jmen především z ostřejších metalových podžánrů.

Fear Factory jsou zpět, těšit se můžeme i na deathmetalové nestory Kataklysm a Suffocation

Prvním velkým tahákem budou američtí industrialoví průkopníci Fear Factory, které jsme nedávno přivítali v Praze po jejich comebacku s novým frontmanem Milem Silvestrem. Ten se ukázal být adekvátním nástupcem Burtona C. Bella a vyprodaný koncert v pražském klubu MeetFactory měl takovou atmosféru, že celý sál málem lehl popelem.

Něco podobného se povedlo při nedávném zlínském koncertu i kanadským deathmetalovým veteránům Kataklysm, kteří budou dalším tahákem poříčského programu. Ti přijeli do Zlína s novým albem Goliath a našlapaným koncertem potvrdili svoji pozici nezastavitelného metalového velikána.

Ve stejně skvělé formě stále hraje i americká deathmetalová legenda Suffocation, která nedávno brázdila Evropu s novou deskou Hymns From the Apocrypha, a jejíž pražský koncert byl dokonce vyprodaný. Kdo se do Prahy nedostal, dostane šanci na Basinu.

Plné baráky byly i při dvou českých únorových koncertech extreme gotických Cradle of Filth, kteří svou démonickou muzikou i vizáží stále posouvají hranice tohoto žánru. Démonická banda kolem Daniho Filtha, v níž české barvy hájí Martin Marthus Škaroupka (bicí) a Marek Ashok Šmerda (kytara), přijede potěšit fanoušky i do Spáleného Poříčí.

Destruction začínají svoji pátou dekádu, temní Rotting Christ přijedou s novým albem

Krátce po svém nedávném českém koncertu potvrdili účast také italští symphonic deathmetaloví mistři Fleshgod Apocalypse, takže se opět můžeme těšit na jejich nezaměnitelné spojení death metalu s vážnou hudbou a operními vokály.

Rozbít vše živé přijedou Destruction, členové velké německé thrashové čtyřky. Ti vloni sáhodlouhým turné oslavili čtyřicet let od svého vzniku a jejich osmdesátkový thrash stále řeže jako dobře nabroušená pila.

Thrash ostrý jako břitva na Basinu předvedou též jejich řečtí žánroví kolegové Suicidal Angels, kteří v současné době křižují Evropu na turné s čerstvě vydaným albem Profane Prayer.

Své temné satanistické rituály zde rozpoutá také řecká dark/blacková legenda Rotting Christ, která se na Basin vrací po dvou letech. Tato formace, vedená bratry Sakisem a Themisem Tolisovými, se chystá vydat své další album Pro Xristou, a my tak budeme mezi prvními, které pohltí jejich nová tvorba.

Opět se nám představí Blind Guardian, roztancují nás In Extremo

Na své si na Basinu přijdou i fanoušci power metalu. Po dvou letech hlásí návrat na Basin německá legenda Blind Guardian, od svého posledního vystoupení zde stihli muzikanti zkompletovat novou desku s názvem The God Machine.

Přivítáme také finské heavy/powermetalové hvězdy Battle Beast. Vyprodané únorové koncerty ve Zlíně a Praze svědčí o jejich rostoucí popularitě; početný zástup jejich fanoušků si tedy určitě nenechá ujít další majestátní set plný chytlavých a melodických skladeb pod taktovkou úžasné zpěvačky Noory Louhimo.

Významným hostem budou němečtí folkmetalisté In Extremo, v jejichž arzenálu nechybí nástroje jako niněra, dudy, flétny nebo perkuse. Začínali jako akustická středověká kapela a nyní svými veselými písněmi roztancovávají tisíce metalových fanoušků.

To finští Insomnium připomenou své pevné postavení ve špici melodického death metalu a přehrají i nový materiál z loňské desky Anno 1696.

Mnoho kapel ještě přibude, vstupenky a služby jsou již k dispozici

Tito hvězdní interpreti, a ještě mnozí další, se na vás budou těšit od 26. do 30. června na louce nad Spáleným Poříčím u Plzně. Celá řada kapel ještě bude postupně oznámena, už teď je ale sestava pořádně nadupaná. Vstupenky, parkovací místa i místa v kempu jsou plně k dispozici na webu pořadatele.

Text: Mates Šimek, foto: Honza Švanda, video: YouTube.com